"ABD sözünü tutmadı, YPG Münbiç'i savaşa hazırlıyor"

"ABD sözünü tutmadı, YPG Münbiç'i savaşa hazırlıyor"

YPG'nin Münbiç ilçe merkezinin etrafını kazdığı çukurlar ve toprak setlerle çevirdiği ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, önceki gün yaptığı açıklamada, 4 Haziran'da ABD ile sağlanan mutabakata dikkati çekerek, "Münbiç'in YPG/PKK'dan temizlenmesi için 90 günlük bir takvim üzerinde anlaşıldığını" anımsatmış ancak daha sonra "oyalama taktiklerinin" devreye girdiğini vurgulamıştı.

Münbiç içinde yapılan araştırmalar, örgütün bölgeden çıkmayacakmış gibi ilçeye yerleşmeyi sürdürdüğünü gösterdi.

YPG/PKK kent merkezini çukurlarla çevrelemeye başladı

Bölgeden yapılan tespitlerine göre, YPG/PKK, ağustos 2016'da ABD desteği ile ele geçirdiği Münbiç kent merkezini çukurlar kazarak çevrelemeye başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin aynı ay içerisinde Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlatması üzerine örgüt, bu faaliyetine hız verdi. Ancak, ABD'nin nisan ayında Fırat Kalkanı unsurlarına yakın iki bölgede üs kurması, YPG/PKK'nın kazma çalışmalarına ara vermesine neden oldu.

29,3 kilometre uzunluğunda hat

YPG/PKK, kendisinin ilçeden çıkarılmasına yönelik Türkiye-ABD mutabakatı üzerine, haziran ayından itibaren faaliyetlerini hızlandırdı. Örgüt, tüm kent merkezini çeviren çukur ve siper inşasını tamamladı.

Çukurların birleşerek oluşturduğu hat, toplamda 29,3 kilometre uzunluğunda. Örgüt, çukurların önüne derinlikleri değişen toprak setler de inşa etti.

Söz konusu hatlar, uydudan elde edilen fotoğraflarda ince beyaz çizgiler şeklinde fark ediliyor. YPG/PKK, çukurların oluşturduğu hatlar arasına olası savaşta kullanmak üzere tüneller kazdı.

Ana hat içinde bazı bölgelerde uzunluğu 1-3 kilometre civarında başka  çukur ve siperler de yer alıyor.

Münbiç'i çevreleyen çukur hatlar sayesinde ilçeye giriş çıkışlar sadece belirli noktalardan yapılabiliyor.

Örgüt, Münbiç'e yönelik olası bir harekata karşı güç toplamaya aralıksız devam ediyor.

Zeytin Dalı Harekatı ile YPG/PKK'nın Afrin'den çıkarılmasının ardından örgütün bu ilçeden çıkmamak için bir çok noktada çukurlar kazdığı ortaya çıkarılmıştı.

YPG/PKK ayrıca, Münbiç'in Fırat Kalkanı Harekatı bölgesine sınır konumdaki noktalara askeri yığınak yapıyor.

Münbiç'te Türkiye-ABD yol haritası

Türkiye ve ABD, 4 Haziran'da ilçenin PKK'dan alınıp güvenlik ve istikrarın kalıcı şekilde sağlanması için mutabakata varmıştı.

Mutabakatın ilk somut adımı olarak, 18 Haziran'da Türkiye ve ABD askeri unsurlarının ilçede koordine devriye faaliyeti gerçekleştirmişti. Türkiye ve ABD şimdiye kadar 55 kez koordineli bağımsız devriye görevi icra etti.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Sean J. Ryan, 18 Eylül'de yaptığı açıklamada, "Münbiç'te çok az YPG'li var. Anlaşmaya bağlıyız, YPG Münbiç'in parçası olmayacak." demişti.

Ancak ABD, Münbiç'teki YPG/PKK unsurlarının çekileceğini taahhüdünü yerine getirmek için henüz adım atmadı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.