ABD: Taliban anlaşmaya uymadı, Afganistan'dan çekilmeyeceğiz

ABD: Taliban anlaşmaya uymadı, Afganistan'dan çekilmeyeceğiz

ABD Savunma Bakanlığı, Taliban'ın Doha Anlaşması şartlarına uymadığını öne sürerek, Mayıs ayında Afganistan'dan tamamen çekilmeyeceklerini bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Taliban'ın Doha Anlaşması şartlarına uymadığını öne sürerek, Mayıs ayında Afganistan'dan tamamen çekilmeyeceklerini bildirdi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby'nin dün gerçekleşen bir basın bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, Taliban'ın anlaşma şartlarına uymadığı öne sürüldü.

Kirby, -Anlaşmada Afgan güçlerine saldırılmayacağı yönünde madde olmamasına rağmen- Taliban'ın "terörü bırakmadığını, Afgan güçlerine saldırıları sona erdirmediğini" öne sürerek, bu şartlar altında anlaşma çerçevesinde ilerlemenin zor olduğunu ifade etti. Bu kapsamda ABD ilk kez, Doha Anlaşması'nda taahhüt ettiği şekilde 2021 yılı Mayıs ayında Afganistan'dan çekilmeyebileceklerinin mesajını vermiş oldu.

ABD'de 20 Ocak 2021'de göreve başlayan yeni başkan Joe Biden'ın, Taliban ile varılan Doha Anlaşması'nı gözden geçireceği ifade ediliyordu.

Dışişleri Bakanı Blinken Eşref Gani ile görüştü

Öte yandan, Biden'ın Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, dün Kabil hükümeti lideri Eşref Gani ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Telefon görüşmesinde Blinken Afganistan'da son durumu değerlendirirken, ABD'nin Taliban ile yaptığı anlaşmanın gözden geçirildiğini ve Taliban'ın anlaşma şartlarını yerine getirip getirmediğinin incelendiğini kaydetti.

Yaşanan son gelişmeler, "Biden döneminde Donald Trump'ın Afganistan politikası terk mi edilecek?" sorusunu beraberinde getirdi.

Taliban'dan açıklama

ABD'nin açıklamalarına Taliban'dan yanıt ise gecikmedi.

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahit, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ABD'nin iddialarını yalanlayarak, Taliban'ın Doha Anlaşması'na bağlı olduğunu dile getirdi.

Mücahit şu ifadeleri kullandı:

"Pentagon Sözcüsü John Kirby'nin, Afganistan İslam Emirliği'nin taahhütlerini yerine getirmediğine dair iddiaları asılsızdır. Afganistan İslam Emirliği, Doha Anlaşması'nın tüm hükümlerine tamamen bağlıdır ve kendi üzerine düşen kısmını uygulamaktadır.

Doha Anlaşması'nın uygulanması, devam eden çatışmaya yönelik tek çözümdür.

Biz, aynı zamanda ABD'ye de, Doha Anlaşması'na tamamen bağlı kalmayı tavsiye ediyoruz."

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Ofisi'nden kaynaklar, sürece ilişkin daha önce yaptıkları açıklamalarda, Taliban'ın ABD'nin çekilmesini Mayıs ayına kadar bekleyeceğini, çekilme gerçekleşmezse buna göre bir strateji benimseneceğini kaydediyordu.

15 Mayıs 2021 tarihinin bölgede Ramazan Bayramı olarak kutlanması bekleniyor. Taliban'ın genel itibariyle bu tarihi beklediği, bunun ardından Biden yönetiminin hamlelerine karşı tavır takınacağı öne sürülüyor.

Doha Anlaşması ve ABD'nin çekilme süreci

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat 2020 tarihinde imzalanan anlaşma kapsamında, ABD ülkedeki askerlerini çekmeye başladı.

2020 Haziran ayı ortasında ABD, Afganistan'daki askerlerinin sayısını 8 bin 600 civarına düşürdü.

Temmuz ortasında ise ABD, anlaşma kapsamında Hilmend, Uruzgan, Paktika ve Lağman vilayetlerinde bulunan toplam 5 büyük askeri üssü kapatmıştı.

15 Ocak tarihinde ABD Afganistan'daki asker sayısını 2 bin 500'e düşürdü.

Anlaşma imzalandığı dönemde ABD'nin ülkede yaklaşık 13 bin askeri bulunuyordu.

Anlaşmadaki hükümler

ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşmada, ABD ülkeden 14 ay içerisinde çekileceğini taahhüt etmişti.

Bu kapsamda ABD'nin 2021 yılı Mayıs ayına kadar ülkeden çekilmesi gerekiyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.