ABD: Taliban'ın üniversite kararının bir bedeli olacak

ABD: Taliban'ın üniversite kararının bir bedeli olacak

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin kızların üniversiteye girişlerinin durdurulması kararını geri almadığı takdirde bunun bir bedeli olacağını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yılın son basın toplantısında 2022 yılı boyunca Amerika’nın izlediği dış politikayı değerlendirdi.

Bu yıl dört önemli başlıkta başarı elde ettiklerini dile getiren Blinken, Amerika’nın Rusya’ya karşı Ukrayna'ya desteğine, Çin'e karşı bölgesel ve küresel ortaklıklara, sağlık, gıda güvenliği, enerji ve iklim gibi konularda kurulan koalisyonlara ve COVID-19 salgınıyla mücadelede kapsamında aşıyı yaygınlaştırma konularındaki liderliğine vurgu yaptı.

Afganistan konusu

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Taliban'ın Afganistan'da kadınların üniversiteye gitmelerini yasaklayarak, onları "fırsatların olmadığı karanlık bir geleceğe mahkum etmeye çalıştığını" söyledi

"Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin, bu yasağı geri almadığı takdirde dünyanın geri kalanıyla ilişkileri geliştirme çabalarında başarısız olacağını" belirten ABD Dışişleri Bakanı, "bunun bir bedeli olacağı" uyarısında bulundu.

ABD'nin BM Maslahatgüzarı Robert Wood dün, "Taliban tüm Afganlar'ın haklarına, özellikle de kadın ve kız çocuklarının haklarına ve temel özgürlüklerine saygı göstermedikçe uluslararası toplumun meşru bir üyesi olmayı bekleyemez" demiş ve “kararın kabul edilemez olduğunu” söylemişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Washington ziyaretine de atıfta bulunan Blinken, "Dün Başkan Biden ile Cumhurbaşkanı Zelenski arasındaki konuşmalar dahil, Ukrayna ile yaptığımız tüm görüşmelerden açıkça anlaşılan şey aynı hedeflere sahip olduğumuz; özgür ve bağımsız, müreffeh, demokratik, toprak bütünlüğü, egemenlik ve bağımsızlık dahil Birleşmiş Milletler ilkelerinin korunduğu bir Ukrayna ki bu Başkan’ın da dün yinelediği bir şey” diye konuştu.

Rusya’nın, savaşı bitirmek için ciddi bir diplomasi girişiminde bulunmadığını da söyleyen Blinken, "Rusya Ukrayna’daki acımasız kampanyasını sona erdirmeli" dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'nin geçen ay G20 zirvesindeki önerilerini "iyi bir başlangıç" olarak niteleyen Blinken, dün Washington'a yaptığı tarihi ziyaret sırasında önerdiği "adil barış" konusundaki görüşlerinin de bugün G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla biraraya geldiği çevrimiçi toplantıda ele alındığını kaydetti.

Blinken, Amerika’nın Afganistan’dan çekilmesi sayesinde bugün Ukrayna’ya bu ölçüde yardımlar yapılabildiğini savundu.

Dışişleri Bakanı Blinken ayrıca İsrail'de 1 Kasım'daki seçimlerin ardından hükümeti kurmakla görevlendirilen Likud Partisi Lideri Benyamin Netanyahu’yu, İsrail Cumhurbaşkan Isaac Herzog’a kabinesinin hazır olduğunu iletmesi dolayısıyla tebrik etti; iki ülke ilişkilerine ve ortak çıkarlarına vurgu yaptı.

Blinken, İran nükleer anlaşmasıyla ilgili olarak da diplomasinin tercih edilen yol olduğunu, ancak İran bunu reddederse başka seçeneklerin de bulunduğunu söyledi.

Çin'le rekabet vurgusu

Antony Blinken konuşmasında, “Çin Halk Cumhuriyeti hem uluslararası düzeni yeniden şekillendirme niyetiyle hem de bu hedefi ilerletmek için giderek artan ekonomik, diplomatik, askeri ve teknolojik gücüyle tek rakibimiz” ifadelerini kullandı.

Dünya gündeminden düşmeyen COVID 19 salgınına da değinen Blinken, Çin dahil tüm ülkelerin COVID-19 ile mücadelesinde yaşananlar hakkında dünyayla bilgi paylaşmasının önemli olduğunu söyledi.

Çin'in bugüne kadar ABD'den COVID-19 ile ilgili yardım talep etmediğini belirten Blinken, Washington'un, isteyen herhangi bir ülkeye yardım sağlamaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum