ABD destekli eski yönetimin Afganistan'dan 1 milyar dolar kaçırdığı ortaya çıktı

ABD destekli eski yönetimin Afganistan'dan 1 milyar dolar kaçırdığı ortaya çıktı

ABD destekli eski Kabil yönetimi yetkililerinin 2019-2021 döneminde yaklaşık olarak bir milyar doları yurt dışına aktardığı gün yüzüne çıktı.

ABD'nin Afganistan işgalini sonlandırdığı ve Taliban'nın başkente yürüdüğü 2021 yılında eski Kabil yönetiminin milyonlarca dolarlık nakit ve altını kaçakçılar aracılığıyla yurt dışına aktardığı ortaya çıktı.

Business Insider'ın eski Kabil yönetimi ve Afgan yetkililere dayandırdığı habere göre, ABD destekli eski Kabil yönetimi yetkilileri, 2021'in ilk üç ayında 59,7 milyon dolar nakit ve altını Hairatan sınır kontrol noktası üzerinden Özbekistan'a kaçırdı.

Söz konusu yolsuzluk girişimleri, Özbekistan tarafının nakit para ve altınları gümrük belgelerine geçirmesiyle aydınlandı.

Özbek yetkililerin kayda geçirdiği gümrük belgelerine göre, yüklü miktarda paranın büyük bir kısmı eski Kabil yönetimi yetkililerin hükümet düştüğünde kaçacağı yer olan Birleşik Arap Emirlikleri'ne gönderildi.

ABD, 2021 yılının başlarında Afganistan'dan çekilme planlarını masaya yatırırken her gün 500 bin ila 1 milyon dolarlık bir miktar eski Kabil yönetimi yetkililerinin yardımıyla yurt dışına aktarılmaktaydı.

Business Insider'a göre eski Afganistan meclisinin sözcü yardımcısı Muhammed Mirza Katavazay, bir önceki yönetim dönemindeki Afgan istihbarat yetkililerinin, sınır muhafızlarının ve görevlilerinin yardımıyla bir kaçakçılık çetesini yönetmekle suçlanıyordu.

Öte yandan eski Kabil yönetiminin Belh Valisi Atta Muhammed Nur da kaçakçıların güvenliğini sağlamakla sorumlu tutuluyordu.

2019-2020 yılları arasında 824 milyon dolar sınırdan geçirildi

Haberde ayrıca 2019 ve 2020 yılları arasında 824 milyon dolar nakit para ve altının sınırdan geçirildiği bilgisi yer aldı.

824 milyon dolarlık meblağ, Afganistan'ın gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yaklaşık olarak yüzde 4'üne tekabül etmekteydi ve ABD'nin her yıl Afganistan'a sağladığı insani yardım paketinden daha fazla bir miktara denk geliyordu.

Dönemin Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise kendisine yöneltilen kaçakçılık faaliyetlerini görmezden gelmekle ve konuyu araştırmak için harekete geçmemekle suçlanıyordu.

ABD ve Batı ülkelerince desteklenen eski Kabil yönetimi, Afganistan'da yönetimde olduğu dönem boyunca yolsuzluk suçlamalarıyla itham edildi.

Taliban'ın yönetimi devralmasıyla birlikte ülkede yolsuzluğun sonlandırıldığı ifade ediliyor.

BM Genel Sekreteri Afganistan Özel Temsilci Yardımcısı Ramiz Alakbarov Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin yolsuzluk yapmayacağından emin olduklarını söylemişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum