ABD: Ukrayna'nın Rusya karşısında avantaj elde etme şansı var

ABD: Ukrayna'nın Rusya karşısında avantaj elde etme şansı var

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna'nın Rus güçleri karşısında savaş alanında avantajı elde etme şansı bulunduğunu söyledi.

Rusya'nın Ukrayna işgalinden neredeyse bir yıl sonra ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Kiev hükümetinin Rus güçleri karşısında savaş alanında avantajı elde etme şansı olduğunu belirtti.

Austin, NATO savunma bakanlarının Brüksel'deki toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Savaş alanında oldukça önemli bir fark yaratma ve inisiyatifi ele alma ve ileriye taşıma konusunda gerçekten büyük bir şansa sahip olacaklarını düşünüyorum" dedi.

Austin, ABD liderliğindeki askeri ittifakın, askerleri NATO ülkelerinin Ukraya'ya göndermekte olduğu mühimmatın kullanımı konusunda eğitmeyi istediğini belirterek, "Sadece platformu sağlamayacağız, yetkinlik oluşturduğumuzdan da emin olacağız" dedi.

Austin, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'i ve Moskova'nın savaş alanındaki performansını küçümseyerek, Twitter'dan yazdığı açıklamada, "Putin'in sorumsuz savaşının başlamasından bu yana yaklaşık bir yıl geçti ... İşler Kremlin'in planladığı gibi gitmedi. NATO her zamankinden daha birlik içinde ve daha kararlı" ifadelerini kullandı.

Savaşın birinci yıldönümü olan 24 Şubat tarihi yaklaşırken, Avrupa Birliği (AB) bugün Rusya'ya yeni yaptırımlar önerdi. NATO savunma bakanları ise Brüksel'de biraraya gelerek savunma harcamalarının ve silah üretiminin arttırılmasını konuştu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, önerilen yeni yaptırım paketinin Rusya'ya endüstriyel ürünler ve teknoloji ürünleri ihracatına yönelik bir yasağı içerdiğini ve böylece Rus güçlerinin silah sistemleri için gerekli bileşenlerden mahrum bırakılmasının hedeflendiğini söyledi.

Öneri, İran Devrim Muhafızları'na yaptırımı da içeriyor. Rus güçlerinin Ukrayna altyapı tesislerine saldırırken İran'a ait insansız hava araçlarını da kullandığı iddia edilmişti

Önlemler "Rus propagandacılarını ve askeri komutanları" da hedef alıyor.

Von der Leyen, Rusya Cumhurbaşkanı Putin'in "propaganda ordusu ve dezenformasyon ağıyla kamusal alanda savaş yürüttüğünü" ve bunların "toplumları kutuplaştırmak için kötü niyetli yalanlar yaydıklarını" söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de müttefiklerin savunma sanayi kapasitesini arttırmanın yollarını ele alacaklarını söyledi.

Stoltenberg, iki gün süren savunma bakanları toplantısının başında Ukrayna'ya Rus kuvvetlerine karşı mücadelesini sürdürebilmesi için daha fazla mühimmat sağlanması ve müttefiklerin taahhüt edilen tank ve diğer ağır teçhizatın teslimatlarını tamamlaması gerektiğini vurgulamıştı.

Dün BM İnsani İşler Dairesi ve BM Mülteciler Dairesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden etkilenenlere yardım için 5,6 milyar dolar toplamak için ortak bir girişim başlattı.

Bu fonun Ukraynalılar'a gıda, sağlık hizmetleri ve diğer yardımlar ile Ukraynalı mültecilere ve ev sahipliği yapan 10 ülkeye yardım için kullanılacağı belirtildi.

BM'nin insani yardımdan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths yaptığı açıklamada, "Neredeyse bir yıl geçmiş olmasına rağmen savaş şaşırtıcı şekilde her gün ölüme, yıkıma ve yerinden edilmeye neden olmaya devam ediyor" dedi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.