"ABD Ukrayna'ya gizli silah sevkiyatı yapıyor olabilir"

"ABD Ukrayna'ya gizli silah sevkiyatı yapıyor olabilir"

Washington yönetiminin kamuoyuna yapılan bilgilendirmeler haricinde Ukrayna'ya daha fazla silah gönderdiği iddia ediliyor.

ABD'nin Ukrayna'ya yönelik yaptığı silah sevkiyatına dair duyurularda yer almayan bazı silahların Kiev'e gönderilmiş olabileceği üzerinde duruluyor.

Dış basında çıkan haberlere göre, ABD'nin kamuoyuna yaptığı açıklamalarda yer almayan silah ve mühimmatları Ukrayna'ya sağladığı iddia ediliyor.

ABD Savunma Bakanlığı Savunma Politikalarından Sorumlu Müsteşarı Colin Kahl, geçtiğimiz günlerde düzenlediği bir basın toplantısında, resmi bir şekilde duyurusu yapılmadan HARM radar karşıtı füzelerin Ukrayna'ya sevk edildiğini kabul etmişti.

ABD'li yetkilinin bu açıklaması ise Washington'un Ukrayna'ya duyurulandan daha fazla silah gönderdiği tartışmalarını ortaya çıkardı.

Yahoo News'ten Michael Weiss ve James Rushton imzalı habere göre, Kırım'da Rus üslerine yönelik saldırılar, iddia edildiği gibi özel operasyon timlerinin taşıdığı patlayıcılardan değil, uzun menzilli füzelerin üslere isabet etmesinden kaynaklanmıştı.

Ancak Ukrayna'nın Kırım'daki Saki hava üssünü hedef alacak herhangi bir uzun menzilli füzeye sahip olamaması, ABD'nin Ukrayna'ya farklı füzelerin 'gizlice' sevkiyatını yaptığının işaretçisi oldu.

Taktik Füze Sistemi gönderilmiş olabilir

Yahoo News'te yer alan haberde, ABD'nin, 'gizli yollarla' Ukrayna'ya 305 kilometre menzile sahip MGM-140 ATACMS Taktik Füze Sistemi göndermiş olabileceği öne sürüldü.

Ancak ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan temmuz ayında, Rusya'yı daha fazla kışkırtabileceği ihtimaliyle söz konusu füze sisteminin Ukrayna'ya gönderilmeyeceğine işaret etmişti.

Öte yandan Politico haber sitesi ise, ABD'nin geçtiğimiz hafta Ukrayna'ya yaptığı askeri yardım paketinde duyurusu yer almayan M982 Excalibur topçu mermisinin de paket içerisinde bulunduğunu iddia ediyor.

Söz konusu askeri yardım paketinin duyurusu 19 Ağustos'ta yapılmıştı.

Dahası ABD yönetimi, yardım paketinin duyurusuna ilişkin bazı yetkililere yaptığı bilgilendirmede, Ukrayna'ya gönderilen askeri yardım paketinin duyurusunun, yalnızca açıklama içerisinde belirtilenlerle 'kısıtlı' olmadığını ifade etmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.