ABD'den Ukrayna'ya dev askeri yardım paketi

ABD'den Ukrayna'ya dev askeri yardım paketi

Biden yönetimi Rusya’nın Ukrayna işgalinde altıncı ay geride kalırken Ukrayna güçlerinin eğitilip donatılması amacıyla yaklaşık 3 milyar dolarlık askeri yardım yapılacağını açıklamaya hazırlanıyor.

Associated Press’e bilgi veren Amerikalı yetkililer, yeni yardım paketinin Rusya’nın Ukrayna işgalinde altı ayın geride kalacağı ve Ukrayna’nın bağımsızlık gününü kutlayacağı Çarşamba günü açıklanmasının beklendiğini söyledi.

Bugüne kadarki en büyük yardım paketiyle Amerika’nın güvenlik yardımının daha uzun vadeli bir plana dönüştüğü yorumu yapılıyor.

Açıklanacak yeni yardım paketiyle üç tip insansız hava aracı, diğer silahlar ve önümüzdeki 1-2 yıl içinde cephede kullanılmaması olası mühimmat ve ekipman alımı için yapılacak anlaşmalara kaynak sağlanması bekleniyor.

Yetkililer yardım paketinin küçük boyutlu Puma İHA'ları, daha dayanıklı Scan Eagle izleme ve gözlem İHA'larının yanı sıra, ilk kez gemiden kalkabilen İngiliz Vampire İHA sistemlerine ayrılacak maddi kaynağı kapsayacağını belirtti.

Yeni paketin amacı uzun vadeli savunma

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan kaynaklara göre önceki yardım paketlerinin aksine yeni yardım paketinin büyük ölçüde amacı Ukrayna’nın orta-uzun vadeli savunma pozisyonunu sağlama almasına yardımcı olmak.

Önceki silah sevkiyatlarında Ukrayna’nın acil ihtiyaç duyduğu silah sistemleri ve mühimmata ağırlık verilmiş ve güvenlik yardımları daha çok Pentagon’un envanterinde bulunan ve kısa vadede sevkiyatı yapılabilecek silahlardan oluşmuştu.

“Kış geliyor ve zor geçecek”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Salı günü yaptığı açıklamada Ukrayna konusunda daha uzun vadeli bakış açısına dikkat çekerek ittifakın Ukrayna’ya desteğini vurguladı.

Ukrayna tarafından Kırım konusunda düzenlenen konferansta konuşan Stoltenberg, “Kış geliyor ve zor geçecek. Şu anda şiddetli bir yıpratma savaşı görüyoruz. Bu bir irade ve lojistik savaşı. O nedenle Ukrayna’nın egemen ve bağımsız bir ülke olarak kazanması için bu ülkeye desteğimizi uzun vadeli olarak sürdürmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın önümüzdeki günlerde Ukrayna’da sivil altyapı ve hükümet tesislerine yönelik saldırıları yoğunlaştıracağı endişeleri var.

Pazartesi günü Ukrayna’daki ABD Büyükelçiliği’nden ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yeni güvenlik uyarısında Amerikan vatandaşlarının ülkeyi terk etmesi çağrısı yinelendi.

Almanya ve Kanada da yardım açıklıyor

Başka NATO ülkeleri de Ukrayna’nın bağımsızlık gününde yeni yardım açıklamayı planlıyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’ya 500 milyon Euro’dan fazla yardım yapacağını ve yardım paketine güçlü uçaksavar sistemlerinin dahil olduğunu belirtti.

Alman haber ajansı DPA’ya göre yardım paketi roket fırlatma sistemleri, mühimmat, drone-savar ekipman, zırhlı araç ve üç uzun menzilli hava savunma sistemini de kapsıyor. Yardım paketinin parlamento tarafından onaylanması gerekiyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da iki Ukrayna projesi için toplam 3,85 milyon dolarlık kaynak ayıracaklarını açıkladı.

ABD Biden yönetimi göreve geldiğinden bu yana Ukrayna’ya 10,6 milyar dolar tutarında askeri yardım sağladı.

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna askerlerinin Ukrayna sınırları dışında eğitim faaliyetlerinin genişletilmesine ve Rus tehdidini en çok hisseden Avrupa’nın doğu ve güney kanadındaki orduların desteklenmesine yönelik planları da değerlendiriyor.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.