ABD üst düzey bir Pakistan Talibanı liderini daha öldürdü

ABD üst düzey bir Pakistan Talibanı liderini daha öldürdü

ABD'nin düzenlediği hava saldırısında Pakistan Talibanı'nın üst düzey bir komutanı yaşamını yitirdi.

ABD ordusu, Afganistan'ın doğusundaki Paktika ilinde düzenlediği bir hava saldırısında Pakistan Talibanı’ndan, aynı zamanda El Kaide bağlantılı olan bir komutanı öldürdü. Hava saldırısının düzenlendiği ilçe, geçmişte El Kaide'nin üslerinden olarak bilinen bir bölge niteliğinde.

Aracı hava saldırısına hedef oldu

NATO'nun Afganistan'daki özel operasyonlar komutanlığı, öldürülen Taliban komutanı Rehan’ın “bir Tehrik-i Taliban üst düzey komutanı ve El Kaide bağlantılı bir isim” olarak niteledi. Tehrik-i Taliban komutanı Rehan, Paktika ilinin Bermal ilçesinde 22 Şubat'ta düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldü. Rehan, bir araçla seyretmekteyken hedef alındı.

Öldürülen ikinci önemli isim

NATO güçleri tarafından yapılan basın açıklamasında Rehan'ın Paktika'da bu yıl öldürülen ikinci önemli Tehrik-i Taliban ismi olduğuna dikkat çekildi. Raporda, aynı zamanda geçtiğimiz aylarda öldürülen Secina Mesud’a da yer verildi. Mesud'un ölümü 8 Şubat'ta Tehrik-i Taliban tarafından doğrulanmıştı. Pakistan Talibanı Secina Mesud'un Kuzey Veziristan’da öldürüldüğünü ifade ederken ABD üst düzey komutanın Bermal’de öldürüldüğünü öne sürüyordu.

El Kaide Tehrik-i Taliban ilişkisi

NATO tarafından yayınlanan basın notunda, Tehrik-i Taliban olarak da bilinen Pakistan Talibanı ile El Kaide arasındaki ilişkinin oldukça ileri düzeyde olduğu ifade edildi. Geçtiğimiz aylarda öldürülen Mesud ve bu saldırıda öldürülen Rehan'ın El Kaide ile Pakistan Talibanı arasındaki bağlantıda önemli isimle olduğu ifade edildi. Yine bu raporda El Kaide'nin Pakistan Talibanı’nı finanse ettiği, bunun karşılığında da Pakistan Talibanı’nın bölgede El Kaide'nin seyahatine ve operasyonlarına destek olduğu ifade edildi.

Cihat yanlılarının aktif olduğu bir bölge

Hava saldırısının gerçekleştirildiği Bermal ilçesi El Kaide, Taliban ve diğer cihat yanlısı gruplar için bir üs bölgesi olarak biliniyordu. Bölgede El Kaide ve Taliban'ın birçok eğitim kampı bulunmaktaydı. Bu eğitim kamplarından tespit edilenler ABD tarafından saldırıya uğramıştı.

ABD daha önce de üst düzey bir El Kaide lideri olan Ebu Halil es Sudani’yi Temmuz 2015 tarihinde yine aynı ilçede öldürmüştü. Sudani’nin El Kaide'nin dış operasyonlar ağının önemli bir ismi olduğu ifade edilmişti.

Pakistan Talibanı gücünü topluyor

Bölgede El Kaide'nin Pakistan Talibanı ile oldukça yakın ilişki içerisinde olduğu biliniyor. Pakistan’ın kuzeybatısındaki aşiret bölgelerinde, özellikle Veziristan’da Pakistan ordusunun düzenlediği operasyonlar sonucunda yakın zamana kadar gücü ciddi ölçüde azalan Pakistan Talibanı, faaliyetlerini son yıllarda yeniden artırma eğilimine girmişti. ABD'nin Pakistan Talibanı’nın üst düzey isimlerini ve komutanlarını hedef alan hava saldırılarının sıklaşması, grubun yeniden toparlanma aşamasında olduğunu ve faaliyetlerine devam ettiğini gösteriyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.