Pakistan Talibanı'nın büyük kaybı: Hekimullah Mesud'un 'halefi' Secina öldürüldü

Pakistan Talibanı'nın büyük kaybı: Hekimullah Mesud'un 'halefi' Secina öldürüldü

Pakistan Talibanı'nın önde gelen tanınmış isimlerinden Secina Mesud, ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında öldürüldü.

ABD savaş uçaklarının dün Afganistan Pakistan sınırında düzenlediği hava saldırısında Tehrik-i Taliban emir yardımcısı Secina Mesud'un öldürüldüğü ifade edildi. Mesud'un ölüm haberi ABD hükümeti yahut Pakistan'daki Taliban hareketi tarafından doğrulanmadı.

Saldırı yeri netlik kazanmadı

Sahadan gelen raporlar Secina'nın ölümüne sebep olan hava saldırısının konumu hakkında farklı bilgiler içeriyor. Secina'nın yanı sıra, kuzeni İsmail ve iki koruması da bu hava saldırısında hayatını kaybetti. TOLONews ve GEO News, Taliban komutanının Pakistan'ın aşiret bölgelerinde yer alan Kuzey Veziristan'da bir hava saldırısında öldüğünü ifade ediyor. Öte yandan Express Tribune ise, Secina'nın Afganistan'ın Paktika ilindeki Bermal ilçesinde uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini haberleştirdi.

Pakistan Talibanı da ABD de suskun

Üst düzey Taliban liderinin ölümü henüz resmi olarak doğrulanmış değil. ABD hükümeti Secina 'nın hedef alındığına yahut öldürüldüğüne dair bir açıklama yayınlamazken, Pakistan Talibanı da, Secina Mesud'un ölümüne dair bir açıklama yapmadı.

Ayrılıkçı grubun lideriydi

Pakistan Talibanı liderlerinden Secina aynı zamanda Han Said ve Halid Mesud olarak da biliniyordu. Tehrik-i Taliban Pakistan'ın bir önceki emiri olan Hekimullah Mesud'un ölümünün ardından, gruba bağlı Mesud'ların liderliğine gelmişti. Ancak grubun yeni emiri olarak seçilen Molla Fazlullah ve onun liderliği ile yaşanan anlaşmazlığın ardından gruptan  ayrılarak 2014 yılında Güney Veziristan'da yeni bir Taliban hareketi kurmuştu. Ayrılma esnasında Secina'nın grubunun sözcüsü ayrıldıkları grubu gayri İslami olmakla suçlamıştı.


2017 yılının Şubat ayında Secina'nın hareketi, ayrıldığı grupla yeniden birleşmiş ve Secina bu grubun emir yardımcısı haline gelmişti. Secina'nın grubu ABD'nin Pakistan'da insansız hava aracı saldırılarında hedef listesindeydi. Amerika Birleşik Devletleri Secina Mesud'u 2014 yılının Ekim ayında terör listesine almıştı. Bu isme bağlı güçlerin Afganistan ve Pakistan'da ABD ve müttefik güçlerine karşı savaşı sürdürdüğü biliniyor.

Yüksek profilli saldırıların arkasındaki isim

ABD daha önce de Secina'nın grubunu Afganistan'da ve Pakistan hedef almıştı. 2016 yılı Şubat ayında ABD savaş uçakları Afganistan'ın Paktika ilinde Secina'nın da katılmasının beklendiği bir toplantıyı hedef almıştı. Bu saldırıda Secina'nın grubundan 18 kişinin öldürüldüğü ifade edilmişti. 2015 yılı Nisan ayında ABD'nin insansız hava araçları Güney Veziristan'da düzenledikleri hava saldırısında Secina grubundan dört kişiyi öldürmüştü.


Secina 'nın grubu, 2011 yılı Mayıs ayında Mehran deniz üssüne yönelik saldırı gibi yüksek profilli birçok saldırıya imza atmıştı. Söz konusu saldırıda Pakistan donanmasına bağlı güçler ciddi kayıp vermişti. Secina 2012 yılında Bannu'da gerçekleşen ve Adnan Reşid gibi bir çok üst düzey ismin serbest kaldığı bir hapishane baskınını da yönetmişti. Bu baskında 400'e yakın tutuklu serbest bırakılmıştı.


Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.