ABD ve Bağdat yönetimi Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesini görüşecek

ABD ve Bağdat yönetimi Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesini görüşecek

Iraklı ve ABD'li yetkililer görüşmelerin resmen başlatılmasının Sudani hükümeti üzerindeki siyasi baskıyı azaltacağını ve ABD güçlerine yönelik saldırıları azaltacağını umuyor.

Dört kaynak, ABD ve Irak'ın Irak'taki ABD öncülüğündeki uluslararası askeri koalisyonun sona erdirilmesi ve yerine ikili ilişkilerin nasıl tesis edileceği konusunda görüşmelere başlamaya hazırlandığını ve bunun Gazze savaşıyla duraklayan süreçte önemli bir adım olduğunu söyledi.

Üç kaynağa göre ABD bu mesajı Çarşamba günü ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski tarafından Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'e iletilen bir mektupla verdi.

Yine üç kaynağın aktardığına göre ABD bunu yaparken Irak'taki İran destekli Iraklı milis grupların kendisine yönelik saldırılarının durdurulması önkoşulundan vazgeçti.

Irak Dışişleri Bakanlığı "önemli" bir mektubun teslim edildiğini ve başbakanın mektubu dikkatle inceleyeceğini söyledi ancak ayrıntı vermedi.

Görüşmelerin birkaç ay ya da daha uzun sürmesi, sonucun belirsiz kalması ve ABD askerlerinin çekilmesinin yakın bir süreçte gerçekleşmeyeceği tahmin ediliyor.

ABD'nin Irak'ta 2.500 askeri bulunuyor ve bu askerlerin IŞİD’in yeniden ortaya çıkmasını önlemek için yerel güvenlik güçlerine danışmanlık ve destek görevi sürdürdüğü ifade ediliyor.

Çoğunluğu Avrupa ülkelerinden yüzlerce asker de “IŞİD ile mücadele” için kurulan ABD liderliğindeki koalisyonun bir parçası olarak Irak'ta bulunuyor.

Ancak söz konusu misyonun Irak'taki varlığı giderek artan bir baskı altında.

Hem Tahran'ın hem de Washington'un önemli müttefiklerinden biri olan Irak, Gazze savaşının başlamasından bu yana Şii milisler ile ABD güçleri arasında artan karşılıklı saldırılara sahne oldu ve milisler İsrail'e verdiği destek nedeniyle ABD'ye baskı yapmaya başladı.

Irak ve Suriye'deki ABD birlikleri, Irak'ta üslenen İran'a bağlı militanlar tarafından yaklaşık 150 defa saldırıya uğradı ve ABD sonuncusu Salı günü olmak üzere bir dizi misilleme saldırısı düzenledi.

Tırmanan şiddet, Irak Başbakanı Muhammed Şia el Sudani'nin ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin müzakereler yoluyla hızlı bir şekilde ülkeden ayrılması çağrısında bulunmasına yol açtı ki bu süreç geçen yıl başlatılmak istenmiş ancak Gazze savaşının başlamasıyla sekteye uğramıştı.

Washington, ateş altındayken olası bir geri çekilmeyi müzakere etmeye yanaşmıyordu; bunun görevde yapılacak herhangi bir değişikliği zorlama gibi göstereceğinden ve dolayısıyla İran da dahil olmak üzere bölgesel rakiplerini cesaretlendireceğinden endişe ediyordu.

Ancak iki kaynak, saldırıların muhtemelen durmayacağının ve mevcut durumun sürekli tırmanmaya yol açtığının fark edilmesiyle hesapların değiştiğini söyledi.

ABD'li bir yetkili, "ABD ve Irak, Ağustos ayında ilan edilen Yüksek Askeri Komisyon diyaloğunu başlatma konusunda anlaşmaya yakın" dedi.

Yetkililer komisyonun Irak güvenlik güçlerinin IŞİD'le mücadele kapasitesinin ortak değerlendirilmesine olanak sağlayacağını ve "ikili güvenlik ilişkisinin doğasını şekillendireceğini" söylediler.

ABD’li yetkili, "Bu konuyu aylardır tartışıyoruz. Zamanlama son saldırılarla ilgili değil. ABD görüşmeler sırasında meşru müdafaa hakkını tam olarak koruyacaktır" dedi.

Saldırılar, çoğu parlamentoda ya da hükümette temsil edilmeyen ama yine de karar alma mekanizmalarını etkileyen, İran'la yakın bağlantıları olan Iraklı Şii milisler tarafından yönetiliyor.

Iraklı ve ABD'li yetkililer görüşmelerin resmen başlatılmasının Sudani hükümeti üzerindeki siyasi baskıyı azaltacağını ve ABD güçlerine yönelik saldırıları azaltacağını umuyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

tg.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.