Irak Başbakanı Sudani: ABD koalisyonu ülkeyi terk etmeli

Irak Başbakanı Sudani: ABD koalisyonu ülkeyi terk etmeli

Sudani, IŞİD'in Irak devleti için artık bir tehlike oluşturmadığını ifade etti ve ABD koalisyonunun ülkeden ayrılması gerektiğini yineledi.

Irak Başbakanı Muhammed Şia el Sudani Perşembe günü, İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle bölgede tansiyonun yükseldiği bir ortamda, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun ülkesinden ayrılması çağrısını yineledi.

İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda televizyonda yayınlanan bir etkinlikte konuşan Irak Başbakanı, "Uluslararası koalisyon misyonunun sona ermesi Irak'ın güvenliği ve istikrarı için bir gerekliliktir" dedi.

"Bu aynı zamanda Irak ile koalisyon ülkeleri arasındaki yapıcı ikili ilişkilerin korunması için de bir gerekliliktir."

Hükümeti İran'a bağlı partilerin desteğiyle ayakta duran Sudani, son haftalarda defalarca yabancı askerlerin Irak'ı terk etmesini istediğini söyledi.

Pentagon'a göre 17 Ekim ile 11 Ocak tarihleri arasında 53'ü Irak'ta ve 77'si Suriye'de olmak üzere ABD askerlerine yönelik en az 130 saldırı kaydedildi.

Yabancı birlikleri hedef alan insansız hava aracı ve roket saldırılarının çoğu, ABD'nin Gazze savaşında İsrail'e verdiği desteğe karşı çıkan İran bağlantılı silahlı gruplardan oluşan gevşek bir ittifak olan Irak'taki "İslami Direniş" tarafından üstlenildi.

Ocak ayı başında ABD insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda bir askeri komutan ve Haşdi Şabi'ye bağlı Nuceba Hareketi'nin bir üyesi öldürülmüştü.

Haşdi Şabi, Irak silahlı kuvvetlerine entegre olmuş, çoğunlukla İran yanlısı eski milis gruplardan oluşuyor.

Perşembe günü yaptığı açıklamada Sudani, "uluslararası danışmanların misyonunun sona ermesine ilişkin bir anlayışa ve takvime ulaşmak için derhal bir görüşme başlatılması" gerektiğini de söyledi.

Resmi olarak kabul edilen rakamlara göre, ABD'nin Irak'ta yaklaşık 2.500, Suriye'de ise yaklaşık 900 askeri bulunuyor.

Irak'taki koalisyon 2021'in sonundan bu yana tüm muharebe görevlerini durdurduğunu ve sadece danışmanlık ve eğitim amacıyla Irak'taki askeri üslerde konuşlandığını açıklamıştı.

Sudani koalisyona artık ihtiyaç kalmadığını söylüyor.

Sudani, "Bugün Irak'taki ve dostlarımız arasındaki tüm uzmanların değerlendirmelerine göre IŞİD Irak devleti için bir tehdit oluşturmuyor" dedi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.