ABD ve İngiltere'nin saldırılarının ardından Yemen'de kitlesel protestolar

ABD ve İngiltere'nin saldırılarının ardından Yemen'de kitlesel protestolar

On binlerce Yemenli ülkenin farklı kentlerinde ABD ve İngiltere'nin saldırılarını protesto etti.

Cuma günü birçok şehirde toplanan on binlerce Yemenli, Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik saldırılarına misilleme olarak ABD ve İngiltere tarafından başlatılan hava saldırılarını protesto etti.

ABD ve İngiltere geçtiğimiz gece boyunca Yemen'in çeşitli şehirlerindeki Husi askeri hedeflerine çok sayıda hava saldırısı düzenleyerek İsrail'in Gazze'deki saldırılarının yol açtığı bölgesel çatışma dalgasını daha da derinleştirdi.

Hudeyde, Taiz ve Aden'de Yemen ve Filistin bayrakları altında toplanan kalabalıklar ABD ve İngiltere'nin saldırılarını kınadı ve Filistinlilere desteklerini yineledi.

Hudeyde sakinlerinden Muhammed Kahim, "ABD ve İngiltere'nin Hudeyde ve diğer Yemen şehirlerine düzenlediği saldırıları şiddetle kınıyoruz. Onlara Yemen'in egemenliğinin korunduğunu söylemek istiyoruz. Bize daha fazla acı çektirilse bile Filistinlilere verdiğimiz destekten vazgeçmeyeceğiz" diyor.

Yemen'in uluslararası alanda tanınan hükümetinin kontrolündeki Taiz ve Aden'de halk saldırıları şiddetle kınadıklarını ve can güvenliklerinden endişe duyduklarını ifade etti.

Taiz sakinlerinden Abdülcelil Razaz, "ABD saldırılar başlatarak tüm Arap bölgesi üzerindeki hegemonyasını sürdürmeyi amaçlıyor." dedi.

Razaz, "ABD ve İngiltere'nin saldırıları Yemenlilerin hayatlarını ve insani yardım malzemelerine erişimlerini büyük ölçüde etkileyecek. Saldırılar nedeniyle Yemen'e ulaşan malların fiyatlarında keskin bir artış yaşanması muhtemel. Nakliye ücretlerindeki artış nedeniyle Yemen'in uluslararası kuruluşlardan yardım alması zorlaşacak ve bu da yerel halkın yaşamında büyük zorluklara yol açacaktır." diyor.

Bir başka Aden sakini Yasin Muthana ise "Yemenliler olarak saldırıların sürmesinden ve yıllar süren çatışmalardan sonra büyük ölçüde etkilenen yaşamlarımızı etkilemesinden gerçekten endişeliyiz" dedi.

ABD ve İngiltere, hava saldırılarını Husileri Kızıldeniz'in uluslararası nakliye yollarındaki ticari gemilere saldırı düzenlemekten caydırmak için gerçekleştirdiklerini ifade ediyor. ABD ve İngiltere'ye göre Kızıldeniz saldırıları küresel ticareti tehdit ediyor ve malların maliyetini arttırıyor.

Husiler 7 Ekim'de Filistin-İsrail çatışmasının patlak vermesinden bu yana Kızıldeniz'deki saldırılarını arttırarak İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ve kuşatmasına son vermesini talep ediyor.

Bu hafta başında BM Güvenlik Konseyi, Husilerin nakliye hatlarına yönelik saldırılarını kınayan ve grubun küresel ticareti sekteye uğratan saldırılarına derhal son verilmesi çağrısında bulunan bir kararı kabul etmişti.

Kaynak: Mepa News, AP

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum