ABD Venezuela'yı 'terörü destekleyen ülkeler' listesine alabilir

ABD Venezuela'yı 'terörü destekleyen ülkeler' listesine alabilir

Devlet yetkilisi olan bir kaynak, Pazartesi günü ABD’nin Venezuela’yı "terörü destekleyen devletler" listesine almayı düşündüğünü ancak henüz nihai bir karar varılmadığını söyledi.

Devlet yetkilisi olan bir kaynak, Pazartesi günü ABD’nin Venezuela’yı "terörü destekleyen devletler" listesine almayı düşündüğünü ancak henüz nihai bir karar varılmadığını söyledi.

Listeye dahil edilmesi Venezuela'da krizi daha da derinleştirecek

Venezuela’nın listeye eklenmesi halinde, hali hazırda, hiper enflasyon, kitlesel göçler ve ilaç ve gıda sıkıntısı çeken ülkeye ABD’nin yaptığı yardımların kesilmesinin yanı sıra ilave mali kısıtlamaların getirilmesi gündeme gelecek.

Kaynağın verdiği bilgilere göre, Venezuela Başkanı Nicolas Maduro karşıtı lobi faaliyetlerine uzun süredir devam eden ve ülke yönetimine karşı daha sert bir tavır takınılmasını savunan Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio’nun çabaları neticesinde mesele en sonunda masaya yatırıldı ve konu ile alakalı bir dizi toplantı gerçekleştirildi.

Venezuela’nın "terörizm listesine" dahil edilip edilmeyeceğine dair verilecek karar henüz herhangi bir zaman çizelgesine bağlanmadı.

Adının gizli tutulması şartıyla konuşan ABD’li bir yetkili, Trump yönetiminin Venezuela hükümetini "terörizm listesine" dahil etmesi halinde Maduro’yu suçlayıcı nitelikte sağlam kanıt bulunmasının hayli zor bir iş olduğunun altını çizdi.

ABD’nin "terör listesindeki" dört ülke (Kuzey Kore, İran, Sudan ve Suriye) “tekrar tekrar uluslararası terörizm eylemlerine yardımcı olmak ile” itham edilmektedir.

Eylül ayında, Rubio ve iki Cumhuriyetçi senatörün daha imzasını taşıyan bir mektupla Mike Pompeo’dan Venezuela’yı terör destekçisi olarak ilan etmesi istenilmiş ve Maduro hükümetinin Lübnan merkezli Hizbullah örgütü ve FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri) ile bağlantıları olduğu iddia edilmiş ancak herhangi bir kanıt sunulmamıştı.

Trump yönetimi Maduro'nun peşinde

Trump hükümeti 2017’den bu yana Maduro’nun Sosyalist hükümetine, demokrasiyi zayıflattığı gerekçesiyle birçok defa ek yaptırımlar getirdi. 1 Kasım tarihinde ise Başkan Donald Trump, ülkenin altın ihracatını kısıtlamak üzere yeni bir başkanlık emri imzaladı.

Venezuela hükümetinin Bilgi Bakanlığı, konu hakkında yorum taleplerine bugüne kadar yanıt vermedi.

Maduro: Şahsıma saldırılıyor

Siyasi özgürlükleri kısıtladığı iddialarını reddeden Maduro ise, ABD’nin öncülüğündeki bir “ekonomik savaş” ile şahsına saldırıldığını söyledi.

Konu ile alakalı ilk haberi yapan Washington Post’a göre, atılması planlanan adım ile alakalı olarak ABD Dışişleri Bakanlığının son birkaç gün içinde ilgili birimlerden geri bildirim raporu taleplerini sıklaştırdı.

Konu ile alakalı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü şu ifadeleri kullandı: “Terörizme devlet düzeyinde katılım sağlandığına dair birçok kaynaktan gelen bilgi ve istihbaratın, güvenirlik, teyit edilebilirlik ve detaylandırılabilirlik açılarından değerlendirilmesine devam edilmektedir.”

Beyaz Saray ise yorum yapmayı reddetti.

Washington’un son Venezuela seçimi sonuçlarını kabul etmediğini hatırlatan devlet yetkilisi “biz Maduro’nun başkanlığının gayrimeşru olduğuna inanıyoruz” dedi. Son seçimde Maduro altı yıl daha başkanlık yapmak üzere seçilmiş ancak muhalefet seçimleri kabul etmeyerek birçok noktada hile yapıldığını iddia etmişti.

Kaynak: Reuters, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.