ABD'de borç krizinde çıkmaza doğru mu gidiliyor?

ABD'de borç krizinde çıkmaza doğru mu gidiliyor?

Washington yönetimi, Cumhuriyetçilerin borç limitinin artırılması için bütçe kesintileri olması talebine karşı çıkıyor.

ABD Başkanı Joe Biden borç limitinin artırılması müzakerelerinde Cumhuriyetçiler’in aşırı duruşlarından uzaklaşmaları gerektiğini söyledi.

VOA Türkçe'nin haberine göre, Biden bu açıklamayı Japonya’nın Hiroşima kentinde gerçekleştirilen G-7 Zirvesi sonunda düzenlendiği basın toplantısı sırasında yaptı.

Demokratlar’la Cumhuriyetçiler arasında borç limitinin attırılması için yürütülen müzakereler askıya alınmıştı.

Cumhuriyetçiler borç limitinin artırılması için bütçe kesintileri olmasını isterken Beyaz Saray ve Demokratlar buna karşı çıkıyor.

Biden, Cumhuriyetçiler’in sadece kendi partilerinin koşullarıyla partilerüstü bir anlaşmaya varılmayacağını anlamaları gerektiğini söyledi.

Biden borç limitinin arttırılması için kendisinin üzerine düşeni yaptığını, şimdi sıranın aşırı duruşundan uzaklaşması gereken Cumhuriyetçiler de olduğunu kaydetti.

Biden’la Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin konuyla ilgili olarak yeni haftanın ilk gününde görüşecekleri açıklandı.

McCarthy, Biden'la yararlı bir telefon görüşmesi yaptıklarını ve Pazartesi günü görüşeceklerini belirtti.

Başkan, Amerika'ya dönüş yolculuğundan önce Japonya'daki basın toplantısında McCarthy’nin doğrudan kendisiyle bir anlaşmaya varmaya çalışacağı düşüncesinde olduğunu kaydetti.

“Sanırım bir anlaşmaya ulaşabiliriz” diyen ABD Başkanı, bununla birlikte Cumhuriyetçiler’in şok edici bir şey yaparak ülkeyi temerrüde düşürebileceklerinin de mesajını verdi.

McCartyh ise genel olarak Beyaz Saray’ın müzakerelerde geri adım attığı düşüncesinde.

Temsilciler Meclisi Başkanı, Demokrat Parti içindeki ‘sosyalist’ kanadın partide kontrole sahip gibi göründüğünü iddia ediyor.

ABD Maliye Bakanlığı 1 Haziran tarihine kadar borç limitinin arttırılması gerektiğini belirtiyor.

Yellen: "1 Haziran zor bir zaman sınırı"

Borç limitinin arttırılmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Jenet Yellen, konuyla ilgili olarak 1 Haziran tarihinin zor bir zaman sınırı olduğunu söyledi ve limitin artmaması durumunda Amerikalılar’a ödeme konusunda zorlu seçeneklerin ortaya çıkacağını belirtti.

Yellen bu açıklamalarını NBC televizyonuna yaptı.

enet Yellen, Kongre’nin 31, 4 trilyon dolarlık borç limitini arttırmada başarısız kalması durumunda Amerikalılar’a ödeme konusunda zorlu seçeneklerin ortaya çıkacağını vurguladı.

“Kongre’ye son mektubumda Haziran’ın ilk günlerinde muhtemelen 1 Haziran’da faturalarımızı ödeyemeyecek hale geleceğimizi belli ettim” diyen Yellen, “Kongre’yi bilgilendireceğim ama değerlendirmemde bir değişiklik yok. Yani zorlu bir zaman sınırı” ifadelerini kullandı.

1 Haziran’a İki haftadan az bir süre kala Maliye Bakanlığı federal yönetimin borçlarını ödeyemez hala geleceğini daha önce belirtmişti. Bu temerrüde düşmek anlamına geliyor. Bunun da mali piyasalarda kaosa ve faiz oranlarında artışa neden olması bekleniyor.

Yellen, 15 Haziran’a kadar durumun idare edilebileceği yönündeki bir soruya da kesin tarihle ilgili belirsizlikler olduğunu ancak 15 Haziran konusunda şüpheleri olduğunu kaydetti.

Yellen, borç limitinin artmaması durumunda 15 Haziran’a kadar ödemelerin yapılması ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.