ABD'de 'Çin adına çalışmakla suçlanan' Harvard profesörü gözaltına alındı

ABD'de 'Çin adına çalışmakla suçlanan' Harvard profesörü gözaltına alındı

ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Harvard'da öğretim görevlisi olan bir profesöre, Çin'le 'gizli ilişkileri' nedeniyle iki farklı başlıktan suçlama yöneltildi.

ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Harvard'ın kimya ve kimyasal biyoloji bölümü başkanı Charles Lieber, Çin'e yabancı teknoloji transferi ve fikri mülkiyete sahip insanları çekmek için oluşturulan Çin'in 'Bin Yetenek Planı'ndaki rolünü ve dahlini gizlemekle suçlanıyor.

Profesöre yöneltilen suçlamalardan bir diğeri, bu işin karşılığında Pekin yönetiminden aldığı on binlerce dolarlık ödeneği saklamak.

Salı günü ofisinde gözaltına alınan profesör perşembe günü mahkemeye çıkarılacak. Ancak o süreye kadar nezarette tutulmaya devam edecek.

Öte yandan yetkililer, Çin ordusuyla bağlantısı hakkında yalan beyanda bulunmakla suçlanan Boston Üniversitesi'nden bir başka araştırmacı hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

Savcılar, Çin ordusunda teğmen olduğunu belirttikleri Yanqing Ye isimli şahsın üniversitede eğitim görürken araştırma yapmak ve Çin'e bilgi ve belge göndermek gibi ordu adına çalıştığını bildirdi. Ye'nin halihazırda Çin'de olduğu kaydedildi.

"Çin, ABD teknolojisini hortumlamaya çalışıyor"

ABD'li avukat Andrew Lelling, şahıslara yöneltilen suçlamaları, "Çin'in ABD teknolojisini ve ülkesindeki bilgi birikimini hortumlamaya yönelik devam eden faaliyetlerinin küçük bir örneği" olarak değerlendirdi.

"Hiçbir ülke, ulusal güvenlik ve ekonomik refahımız için Çin'den daha büyük, daha ciddi ve daha uzun vadeli bir tehdit oluşturmuyor." diyen Boston merkezli FBI ajanı Joseph Bonavolonta, "Basitçe söylemek gerekirse Çin'in komünist hükümetinin hedefi, dünyanın süper gücü olarak ABD'nin yerine geçmek ya da oraya varmak. Bunun için yasaları çiğniyorlar." ifadelerini kullandı.

"Çinli profesöre aylık 50 bin dolar maaş"

ABD'li savcılar, Lieber'e Bin Yetenek Programı anlaşması uyarınca, Çin'in Wuhan Teknoloji Üniversitesi tarafından ayda 50 bin dolar para ve 158 bin dolar da 'yaşam masrafı' için ücret ödendiği suçlamasını yöneltti.

Ayrıca savcılar, Wuhan Teknoloji Üniversitesinde bir araştırma laboratuvarı kurması için 1 buçuk milyon doların üzerinde bir para ödülü verildiğini belirtti.

Bunun karşılığında profesör Lieber'in, Çin üniversitesi adına patent başvurusunda bulunmayı, makaleler yayınlamayı, uluslararası konferanslar düzenlemeyi ve daha birçok misyonu yürütmeyi kabul ettiği ifade edildi.

Harvard'dan yapılan açıklamada, "ABD hükümetinin profesör Lieber'e isnat ettiği suçlamalar son derece ciddidir. Harvard, Ulusal Sağlık Enstitüsü de dahil olmak üzere federal makamlarla işbirliği yapmanın yanı sıra iddia edilen suistimal hakkında kendi incelemesini yürütmektedir" ifadelerine yer verildi.

Çorabın içine gizlenmiş araştırma sonuçları

Geçen ay yine bir Çinli bir tıp öğrencisinin ülkesine dönerken Boston'da bavulunda yapılan aramada çorabın içerisinde gizlenmiş araştırma örneklerinin bulunduğu küçük şişeler ele geçirilmişti.

Harvard'ın sponsorluğunda vize ile ABD'de bulunan Zaosong Zheng isimli öğrencinin, araştırma örneklerini bir tıp merkezindeki laboratuvardan çalmakla suçlanıyor.

FBI ajanı Bonavolonta, "Lieber ve diğerleri... Hepsi ülkemizde doğrudan ya da dolaylı olarak Çin hükümeti için çalışıyor." şeklinde konuştu.

Bin Yetenek Programı, Pekin hükümeti tarafından 2008 yılında bilimsel araştırma, yenilik ve girişimcilik alanlarında dünyanın önde gelen uluslararası uzmanlarını yakından tanımak ve işe almak üzere kuruldu.

Batılı bazı uzmanlar, söz konusu programı, "Yüksek para karşılığı Çin'e beyin göçü" olarak tanımlıyor.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.