ABD'de hükümet tekrar açılabilir

ABD'de hükümet tekrar açılabilir

ABD Temsilciler Meclisi hükümeti tekrar açacak tasarıyı onayladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD), çoğunluğunu Demokratlar'ın oluşturduğu Temsilciler Meclisi hükümetin kısmen kapanmasını sonlandıracak yasa tasarısını onayladı.

Nancy Pelosi'nin ikinci kez başkanlığına seçildiği mecliste kabul edilen tasarı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika sınırına duvar örmek için talep ettiği 5 milyar dolarlık ödeneği kapsamıyor.

Tasarıya göre sınır güvenliğinin artırılması için ABD İç Güvenlik Bakanlığı'na 1.3 milyar dolar ve buna ek olarak sınır güvenlik kurumlarına 300 milyon dolar kaynak ayrılıyor.

Böylece 13 gündür kısmen kapalı olan hükümetin açılması ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı'na 8 Şubat'a; dışişleri, ticaret, tarım, hazine gibi diğer bakanlıklara da 30 Eylül'e kadar bütçe sağlanmasının yolu açıldı.

Ancak Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler'in tasarıya karşı çıkması bekleniyor.

Nancy Pelosi: Bu duvarı yapmıyoruz

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, ikinci kez göreve gelmesinden sonra yaptığı açıklamada, "Bu duvarı yapmıyoruz. Bunun siyasetle de alakası yok. Bunun, iki ülke arasında hiç de ahlaki olmayan bir duvarla alakası var. Bu eski kafalı bir düşüncenin ürünü." şeklinde konuştu.

6 Kasım'da yapılan ara seçimlerde, Demokratlar Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmiş, Senato'da Cumhuriyetçilerin üstünlüğü devam etmişti.

Hükümetin kısmen kapanması yaklaşık 800 bin kamu çalışanının ücret almadan çalışmak ya da zorunlu izne çıkmak zorunda kalması anlamına geliyor.

Trump, Meksika sınırına örmek istediği duvar için Kongre'den yaklaşık 5 milyar dolarlık ek ödenek talep ediyor. Demokratlar ise 1,3 milyar dolarlık ödeneğin artırılmasına karşı çıkıyor.

Ülkede federal hükümet, 22 Aralık'ta 'duvar krizi'üzerine kısmen kapatılmıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.