ABD'de sıcaklık rekoru: 56 derece

ABD'de sıcaklık rekoru: 56 derece

ABD'nin Ölüm Vadisi'nde geçtiğimiz gün ölçülen 56 derece sıcaklık, ABD'de ölçülmüş en yüksek ikinci, dünyada ise üçüncü yüksek sıcaklık olarak tarihe geçti.

ABD'nin California eyaletinde yer alan ve Arizona eyaletine de taşan Ölüm Vadisi'nde termometreler 56 derece sıcaklık ölçtüler.

1913'ten bu yana en yüksek sıcaklık

Bu sıcaklık ABD çapında 1913'ten bu yana ölçülen en yüksek sıcaklık değeri olarak tarihe geçti.

10 Temmuz 1913'te yine Ölüm Vadisi'nde 56,7 derece sıcaklık ölçülmüştü. Bu rekor halen kırılabilmiş değil ancak bu yaz ABD'de havaların çok sıcak geçmesiyle Ölüm Vadisi'nde bu rekorun da kırılabileceği belirtiliyor.

Dünya genelindeki en yüksek sıcaklık

Dünya genelinde ölçülen en yüksek sıcaklık ise 13 Eylül 1922'de Libya-Aziziye'de 57,8 derece. Böylece geçtiğimiz gün Ölüm Vadisi'nde ölçülen 56 derece sıcaklık dünyada ölçülmüş en yüksek üçüncü rekor sıcaklık değeri olarak tarihe geçti.

ABD'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgasıyla bazı yerleşim birimlerinde havanın 50 dereceye ulaştığı, hatta aştığı belirtiliyor.

Yüksek sıcaklıkların en az 50 milyon ABD'liyi ileri derecede olumsuz etkilediği, kuraklık nedeniyle tarım ürünlerinin büyük zarar gördüğü ve tüketicilere su arzının da aksamaya başladığı bildiriliyor. 

Türkiye'de en yüksek sıcaklık

Türkiye'de ölçülen en yüksek sıcaklık ise 27 Ağustos 1961'de Şırnak-Cizre'de 49 derece. Türkiye'nin soğuklukta rekoru ise 9 Ocak 1990'da Van-Çaldıran'da -46,4 derece.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.