ABD Senatosu Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a 95 milyar dolarlık yardım paketini onayladı

ABD Senatosu Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a 95 milyar dolarlık yardım paketini onayladı

Dört yasa tasarısı Senato'da tek bir paket halinde birleştirildi ve Başkan Joe Biden Çarşamba günü bu paketi imzalayacağını söyledi.

Kapsamlı bir dış yardım paketi, aylarca süren gecikmenin ardından Salı günü geç saatlerde ABD Kongresi'nden kolayca geçerek, Rusya'nın işgal gücünün ilerlemesi ve Kiev'in askeri malzeme sıkıntısı çektiği bir dönemde Ukrayna'ya milyarlarca dolarlık yeni fon sağlanmasının önünü açtı.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi liderlerin geçen hafta aniden rota değiştirerek Ukrayna, İsrail ve Tayvan ile ABD'nin Hint-Pasifik'teki ortaklarına yönelik 95 milyar dolarlık askeri yardımın oylanmasına izin vermesinin ardından Senato, Cumartesi günü Temsilciler Meclisi'nden geçen dört tasarıyı 79'a karşı 18 oyla onayladı.

Dört yasa tasarısı Senato'da tek bir paket halinde birleştirildi ve Başkan Joe Biden Çarşamba günü bu paketi imzalayacağını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'ya yönelik "hayati" yardımı onayladıkları için ABD'li milletvekillerine minnettar olduğunu söyledi.

Zelenskiy, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu oylama, Amerika'nın bir demokrasi feneri ve özgür dünyanın lideri olarak rolünü pekiştiriyor" dedi.

Tasarıların en büyüğü Ukrayna için kritik öneme sahip 61 milyar dolarlık fon sağlarken, ikincisi İsrail ve dünyanın dört bir yanındaki çatışma bölgelerindeki sivillere insani yardım için 26 milyar dolar, üçüncüsü ise Hint-Pasifik'te "komünist Çin'e karşı koymak" için 8,12 milyar dolarlık kaynak sağlıyor.

Temsilciler Meclisi'nin geçen hafta pakete eklediği dördüncü madde ise Çin kontrolündeki sosyal medya uygulaması TikTok'un yasaklanmasını, el konulan Rus varlıklarının Ukrayna'ya transferine yönelik tedbirleri ve İran'a yönelik yeni yaptırımları içeriyor.

Reuters'a konuşan iki ABD'li yetkili, Biden yönetiminin Ukrayna için tasarıdan elde edilen ilk kaynak olan 1 milyar dolarlık bir askeri yardım paketi hazırladığını söyledi. Bu pakette araçlar, Stinger hava savunma mühimmatları, yüksek hareketli topçu roket sistemleri için ek mühimmat, 155 milimetrelik topçu mühimmatı, TOW ve Javelin tanksavar mühimmatları ve savaş alanında hemen kullanılabilecek diğer silahlar yer alıyor.

Senato'nun Demokrat ve Cumhuriyetçi liderleri, Kongre'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve diğer yabancı düşmanlara Washington'un Ukrayna ve diğer yabancı ortakları desteklemeye devam edeceğini bildirme konusunda dönüm noktasına geldiğini belirttiler.

Demokrat Çoğunluk Lideri Chuck Schumer oylamadan sonra düzenlediği basın toplantısında "Bu ulusal güvenlik tasarısı, Amerikan güvenliğini ve Batı demokrasisinin güvenliğini korumak için Kongre'nin çok uzun zamandır geçirdiği en önemli tedbirlerden biri" dedi.

Yardım paketi, Beyaz Saray, Temsilciler Meclisi ve Senato'nun üçte birinin el değiştireceği Kasım ayındaki seçimlere kadar Ukrayna için onaylanan son yardım paketi olabilir.

Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'da güvenlik yardımına yönelik muhalefetin büyük bir kısmı, ikinci dönem için "Önce Amerika" politikalarını vurgulayan ve Ukrayna'ya yardıma şüpheyle yaklaşan eski ABD Başkanı Donald Trump ile yakın bağları olan Cumhuriyetçilerden geldi.

Ukrayna'ya yardımın güçlü bir savunucusu olan Senato Cumhuriyetçi Lideri Mitch McConnell, büyük ölçüde sertlik yanlısı Cumhuriyetçilerin, Rusya'nın Şubat 2022'de tam ölçekli işgaline başlamasından bu yana Washington'un Kiev için onayladığı 113 milyar dolara daha fazla ekleme yapılmasına itirazları nedeniyle gecikmeden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

McConnell bir basın toplantısında "Sanırım izolasyonist harekette virajı döndük" dedi.

Ukrayna'ya verilecek paranın bir kısmı -10 milyar dolarlık ekonomik destek- Trump'ın da önerdiği gibi kredi şeklinde verilecek. Ancak tasarı, Başkan'ın 2026'dan itibaren krediyi bağışlamasına izin veriyor.

Analistler, silah akışının Kiev'in Rus işgalcilerin doğuda büyük bir atılım yapmasını önleme şansını arttıracağını söyledi.

Schumer Salı gecesi Zelenskiy'e bir mesaj bıraktığını ve ona "Tamam, işi hallettik. Şimdi git ve mücadeleyi kazan.” dediğini ifade etti.

İsrail'e verilecek paranın Gazze'deki çatışmayı nasıl etkileyeceği henüz netlik kazanmadı. İsrail halihazırda ABD'den yıllık milyarlarca dolar güvenlik yardımı alıyor ancak son dönemde ilk kez İran'ın doğrudan hava saldırısına maruz kaldı.

Gazze'deki sağlık yetkilileri İsrail saldırılarının Gazze Şeridi’nde 34.000'den fazla sivilin ölümüne yol açtığını söylüyor.

Demokratların liderliğindeki Senato bu yıl ikinci kez Ukrayna, İsrail ve Hint-Pasifik bölgesine yönelik güvenlik yardımını onayladı. İki aydan uzun bir süre önce kabul edilen son tasarı 100 üyeli mecliste Cumhuriyetçi ve Demokratların yüzde 70'inin desteğini almıştı. Ancak Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi liderleri geçen haftaya kadar dış yardım konusunda bir oylama yapılmasına izin vermedi.

Yasanın ilerleyişi, ABD savunma firmalarının Ukrayna ve diğer ABD ortakları için ekipman tedarik etmek üzere büyük sözleşmelere hazırlandığı endüstri tarafından yakından izleniyor.

Uzmanlar, ek harcamaların Lockheed Martin, General Dynamics ve Northrop Grumman gibi hükümet ihaleleri alan diğer büyük şirketlerle birlikte RTX Corp'un sipariş sayısını arttırmasını bekliyor.

Temsilciler Meclisi Ukrayna fonunu 311'e karşı 112 oyla kabul ederken, "hayır" oylarının tamamı Kiev'e daha fazla yardım yapılmasına şiddetle karşı çıkan Cumhuriyetçilerden geldi.

Sadece 101 Cumhuriyetçinin kabul oyu vermesi Meclis Başkanı Mike Johnson'ı Demokratların desteğine güvenmek zorunda bıraktı ve Johnson'ın Meclis Başkanlığı görevinden azledilmesi çağrılarına yol açtı.

Ancak Meclis, Johnson'ın görevden alınması için oylama yapmadan bir haftalık tatil için Washington'dan ayrıldı.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum