ABD'deki sinagog saldırısının faili 29 ayrı suçtan yargılanacak

ABD'deki sinagog saldırısının faili 29 ayrı suçtan yargılanacak

Pittsburgh sinagogunu basarak 11 kişiyi öldüren ABD'li 29 ayrı suçlama ile karşı karşıya kalacak.

ABD'de Pittsburgh sinagogunu basarak 11 kişiyi öldüren ABD'li 29 ayrı suçlama ile karşı karşıya kalacak.

46 yaşındaki Robert Bowers, aralarında nefret suçu ve ateşli silah muhalefeti gibi başlıkların bulunduğu suçlamalar için mahkemede yargılanacak.

Yetkililer Bowers’ın polis ile girdiği çatışma sonucunda birçok yerinden vurulduğunu ve hastaneye kaldırıldığını söyledi.

s2-008.jpg

Robert Bowers

Cumartesi günü saat 10 sularında Pittsburgh’ün Squirrel Hill mahallesindeki “Yaşam Ağacı Cemaati” binasında 20 dakika boyunca süren saldırıda aralarında dört polis memurunun bulunduğu toplam altı kişi de yaralandı.

ABD tarihindeki Yahudilere yönelik en kanlı saldırılardan birini gerçekleştiren şüpheli, Cumartesi sabahı sinagogu basıp, “tüm Yahudiler ölmeli” gibi Yahudi karşıtı sloganlar atarak kalabalığa ateş açtı.

Kamu güvenlik direktörü Wendell Hissrich, suç mahalini “dehşet verici” olarak tanımlarken, şahit olduğu en kötü sahnelerden birisi olduğunu da ekledi. FBI özel ajanı Bob Jones da 22 yıllık kariyerinde şahit olduğu en kötü suç mahalini incelemek zorunda kaldığını söyledi.

Papa saldırıyı kınadı

Papa Francis “insanlık dışı şiddet eylemi” olarak nitelendirdiği “menfur” saldırıyı kınadı. Papa, “saldırı hepimizi yaralamıştır” ifadesini kullandı. Papa daha sonra, “nefret ocaklarının” sönmesi, daha güçlü ahlaki ve medeni değerler için dua etti.

Yetkililer, Bowers’ın saldırıda yarı otomatik AR-15 model ( geçen yılki Las Vegas saldırısında kullanılan aynı model ) saldırı tüfeği ve en az üç adet de tabanca kullandığı bilgisini verdi.

Batı Pennsylvania bölgesi baş federal savcı Scott Brady saldırı ile alakalı şu açıklamayı yaptı: “Robert Bowers’ın yaptıkları, insanlığın en kötü halini temsil etmektedir. Departmanımın tasarrufundaki tüm kaynakları bu federal nefret suçunun soruşturulması ve mahkemeye taşınması süreci için kullanacağız. Lütfen biliniz ki, bu davada adalet hızlı ve ağır bir şekilde yerini bulacaktır.”

Brady ayrıca, saldırıyı “menfur ve tarifsiz bir nefret eylemi” olarak nitelendirdi.

Pittsburgh’daki merkez kan bankası önünde kuyruğa giren binlerce kişi, kurbanlar için yapılan protesto gösterisi sırasında kısa süreliğine bir kavşağın trafiğe kapanmasına neden oldu.

Saldırının ülkenin içinde bulunduğu siyasi hava nedeniyle meydana geldiğini düşünen öfkeli kalabalığın, duygusal anlar yaşadığı ve zaman zaman “oy, oy, oy” diye slogan attığı gözlemlendi. Donald Trump’ın saldırının yaşandığı bölgeyi ziyaret edeceğini açıklaması halkı sakinleştirmeye yetmedi.

ABD başkanı, olayın hemen ardından sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, meseleyi takip ettiğini ve insanların sığınacak bir yerler bulması gerektiğini söyledi.

Başkanın “bu tür suçlar için” idam çağrısı ardından, ABD Baş savcısı Jeff Sessions, federal savcılık makamlarının Pittsburgh saldırısı faili için idam talebinde bulunacağını açıkladı.

"Kimsenin aklına gelmeyecek kadar yıkıcı"

Amerika’nın Gelecek Çiftçileri Konferansı etkinliklerine katılmak üzere yola çıkan ABD başkanı, hali hazırdaki ateşli silah yasalarını savundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Trump saldırı için “Hiçkimsenin aklına gelmeyecek kadar yıkıcı” ifadelerini kullanırken, “ülkemizde nefretin geldiği nokta çok kötüdür” dedi.

Başkan ayrıca, eğer sinagogda “belli bir güvenlik olsaydı” saldırının sonucunun farklı olacağını da ekleyerek, ülke çağındaki tüm sinagog ve kiliselere silahlı korumalar tahsis edilmesinin iyi bir fikir olacağını söyledi.

Netanyahu: Kalbim hüzünle dolu

İsrail Başbakanı Netanyahu saldırıdan dolayı “kalbinin hüzünle dolduğunu ve dehşet içinde olduğunu” söyledi.

“İsrail halkı bir bütün olarak, ölenlerin aileleri ile birlikte yas tutmaktadır. Pittsburgh’deki Yahudi cemaatinin yanındayız. Bu korku verici Yahudi karşıtı zulüm karşısında Amerikan halkının yanındayız. Ve yaralıların hızlı bir şekilde iyileşmesi için dua ediyoruz.”

Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald S. Lauder saldırı hakkında, “sadece Yahudi milletin değil aynı zamanda bütün Amerika hedef alınmıştır” ifadesini kullandı.

Pittsburgh’deki Yahudi cemaatinin internet sayfasında şu ifadeler yer almaktadır: “Sinagog, kale benzeri beton bir yapı olup, dış cephesi modern tarzda hazırlanmış, yaratılış hikayesini, Tanrı’nın şeriatının kabulü, yaşam döngüsü ve insanoğlunun gezegeni ve birbirini koruması gerektiğini anlatan cam mozaiklerle kaplıdır.”

Trump, çiftçilik konferasındaki konuşmasına Pittsburgh’deki saldırıya değinerek başladı.

“Sizin de bildiğiniz gibi, bugün Yahudi Amerikalıların hedef alınıp öldürüldüğü korkunç bir saldırı gerçekleşti.”

“Bu aşağılık toplu katliam, safi olarak şeytani, inanması güç ve doğru söylemek gerekirse hayal edilemez bir eylemdir.”

“Milletimiz ve dünya şaşkınlık içinde olup, yas tutmaktadır.”

“Bu Yahudi karşıtı bir eylemdi.”

“Bu devirde bunun mümkün olmaması gerekir.”

“Bir bebeğe isim verilen tören sırasında insanı böyle bir katliam işlemeye sevk eden zalim nefreti ve sapık zihniyeti akıllarımız almamaktadır.”

“Kurbanların aileleri için dua ediyoruz.”

Başkan ayrıca Yahudi karşıtlığı hareketini “aşağılık ve nefret dolu” olarak nitelendirdi ve din kaynaklı nefretin hiçbir türünün müsamaha edilmeyeceğini söyledi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum