ABD'den Çin ve Rusya'nın Afrika'daki etkisine karşı koyma hazırlığı

ABD'den Çin ve Rusya'nın Afrika'daki etkisine karşı koyma hazırlığı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD’nin Çin ve Rusya’nın Afrika’daki giderek genişleyen ekonomik ve siyasi nüfuzuna karşı koymayı planladığını söyledi.

Washington’daki muhfazakar düşünce kuruluşu Heritage Vakfı’nda ABD'nin Afrika stratejisini açıklayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton "bir numaralı önceliklerinin, ABD şirketleri için fırsatlar yaratılması amacıyla bölgeyle ekonomik ilişkiler geliştirmek ve Afrika ülkelerinin bağımsızlığı olduğunu" ileri sürdü.

Bolton’un bu açıklamaları dünyanın iki büyük ekonomisinin liderleri olan Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında ticaret savaşının engellenmesi amacıyla görüşmelerin sürdüğü bir dönemde geldi.

Rusya ve Çin'e suçlama

John Bolton, “Büyük güç rakipler yani Çin ve Rusya, Afrika genelindeki mali ve siyasi nüfuzlarını süratle genişletiyor. ABD karşısında rekabetçi avantaj elde etmek için bölgedeki yatırımları agresif şekilde hedef alıyorlar” diye konuştu.

Moskova’yı BM’de oy karşılığında silah ve enerji satmakla suçlayan Bolton, bu oyların “diktatörleri iktidarda tutmaya ve barış ve güvenliği baltalamaya yönelik olduğunu ve Afrika halkının çıkarlarına ters düştüğünü” belirtti.

Bolton, Çin ve Rusya’nın “yağmacı eylemlerinin” Afrika’nın ekonomik büyümesini engellediğini ve kıta ülkelerinin ekonomik bağımsızlığını tehdit ettiğini belirtti.

ABD'nin yeni stratejisi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton ayrıca, Washington’un BM barış gücü misyonlarına desteğini ve Güney Sudan dahil yönetimini sorunlu bulduğu ülkelere yardımları yeniden gözden geçireceğini açıkladı.

Bolton, “ABD artık kıtanın dört bir tarafında ayrım gözetmeksizin yardım sağlamayacak. Uluslararası forumlarda sürekli olarak ABD’ye karşı oy kullanan ya da ABD’nin çıkarlarına ters adımlar atan ülkeler cömert Amerikan yardımları alamamalı” diye konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.