Çin Devlet Başkanı Şi'den Rusya'ya ziyaret: 'Yeni bir dostluk dönemi'

Çin Devlet Başkanı Şi'den Rusya'ya ziyaret: 'Yeni bir dostluk dönemi'

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Rusya ile ‘yeni bir dostluk dönemi’ açtığını belirterek, iki ülke arasındaki ekonomik ortaklığı güçlendirme amacıyla yapacağı iki günlük resmi ziyaret kapsamında Moskova’ya gitti.

Resmi Rus medyasında yer alan habere göre Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Rusya ziyareti konusunda “Bu ziyaretin verimli sonuçlar doğuracağına inanıyorum” yorumunda bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Kremlin'e hareket eden Jinping’in iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 70. yıldönümü dolayısıyla Bolşoy Tiyatrosu’nda düzenlenecek bir etkinliğe katılması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Jinping’in 5-7 Haziran’da Rusya’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Putin ile bir araya geleceğini ve St. Petersburg’da düzenlenecek olan Uluslararası Ekonomi Forumu’na katılacağını bildirdi.

Sovyetler Birliği'nin 1949’da Çin’in kuruluşunun ilanın ardından Çin Halk Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatan Uşakov, “Bu ziyaret ikili ilişkiler anlamında kritik bir olay” dedi.

'Çin Rusya'nın en önemli ekonomik ortağı'

Çin’in Rusya'nın en önemli ekonomik ortağı olduğuna dikkat çeken Uşakov, Moskova ve Pekin arasındaki ticaretin 2018'de yüzde 25 artarak 108 milyar dolara ulaştığını aktardı.

Rusya ve Çin’in Kuzey Kore nükleer programı, Suriye'deki çatışma, Venezuela krizi ve İran nükleer anlaşması gibi uluslararası dosyalar konusundaki tutumlarının birbirine çok yakın olduğuna dikkat çeken Uşakov, bu konuların ziyaret sırasında iki liderin görüşmelerinde yer alacağını da ifade etti. Uşakov’a göre Putin-Jinping müzakerelerinin gündemindeki diğer konular arasında ABD de dahil olmak üzere büyük Batılı güçlerle Rusya-Çin ilişkileri de yer alacak.

Moskova’daki görüşmelerinin sonunda, Şi ve Putin’in ikili ilişkileri güçlendirme, kapsamlı ortaklık ve stratejik işbirliğini başlatma ve yeni bir döneme girme konusunda ortak bir bildiri imzalamaları bekleniyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.