Çin Devlet Başkanı Şi Kuzey Kore'ye gidiyor

Çin Devlet Başkanı Şi Kuzey Kore'ye gidiyor

Çin devlet medyası, Devlet Başkanı Şi Jinping’in Kuzey Kore’ye resmi bir ziyaret düzenleyeceğini açıkladı.

Çin devlet medyası, Devlet Başkanı Şi Jinping’in Kuzey Kore’ye resmi bir ziyaret düzenleyeceğini açıkladı. Perşembe ve Cuma günlerini kapsayacak ziyaret sırasında Şi Jinping, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşecek.

Çin devlet televizyonu CCTV, 14 yıl sonra bir Çin liderinin ilk defa Kuzey Kore’yi ziyaret edeceği bilgisini verdi. Kuzey Kore devlet haber ajansı da ziyaretin yapılacağını belirtti ancak daha fazla ayrıntı paylaşmadı.

Çin devlet medyasının açıklamasına göre ziyaret, Çin ve Kuzey Kore diplomatik ilişkilerinin başlamasının 70. yıl dönümüne denk getiriliyor. Ziyaret, ABD ve Kuzey Kore arasındaki görüşme ve müzakerelerin çıkmazda olduğu bir süreçte yapılacak.

ABD ile anlaşma sağlanamamıştı

Şubat ayında, Vietnam’da yapılan ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un zirvesinde, Kuzey Kore, ana nükleer yerleşkesinin yıkımı karşılığında, Birleşmiş Milletler tarafından uygulanan yaptırımların tamamının kaldırılmasını istemiş, ABD bu talebi reddetmişti. Bir anlaşmaya varılamayan Şubat ayındaki zirvenin ardından, ABD ve Kuzey Kore arasında üst düzeyde bir görüşme olmadı.

Nisan ayında Rusya’nın doğusuna seyahat eden Kim, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmüştü. Kim’in bu ziyareti çoğu uzman tarafından, Kim’in Washington karşısındaki konumunu güçlendirme amacı taşıdığı şeklinde yorumlandı.

Kuzey Kore geçen ay da ABD’ye baskı uygulama amacı olarak yorumlanan bir adım atarak, iki kısa menzilli füze denemesinde bulunmuştu.

Çin'in bölgesel etkinliğini artırması

2012’de göreve geldiğinden bu yan, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Kim Jong Un’la Çin’de 4 kez bir araya geldi. Bu görüşmeler, genel olarak Kim’in, Başkan Trump veya Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in’le yapacağı görüşmeler öncesine getirilmeye çalışıldı.

Çin uzun süredir, “çift taraflı askıya alma” politikasını savunuyor. Buna göre, Kuzey Kore nükleer faaliyetlerini ve füze geliştirme çabalarını durduracak, aynı zamanda da ABD ve Güney Kore geniş çaplı ortak askeri tatbikatlarını sonlandıracak.

Çinli uzmanlar, Şi’nin Kuzey Kore ziyaretiyle diğer ülkelere Çin’in bölgedeki konumu ve gücünü hatırlatma amacı taşıdığını ifade ediyor. Uzmanlar ayrıca Pekin’in böylelikle Japonya’da yapılacak G20 zirvesinde Çin’in küresel aktör olarak ağırlığını tekrar ortaya koymaya çalıştığını da yorumlarına ekliyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.