ABD'den Çin'e tartışmalı sularda provokasyon uyarısı

ABD'den Çin'e tartışmalı sularda provokasyon uyarısı

ABD, Pekin'in Güney Çin Denizi'ndeki 'saldırgan tutumunu' engellemek amacıyla Çin'e ait sahil güvenlik botlarının olası provokatif hareketlerine karşılık verileceği konusunda uyardı.

ABD, Pekin'in Güney Çin Denizi'ndeki 'saldırgan tutumunu' engellemek amacıyla Çin'e ait sahil güvenlik botları ve balıkçı teknelerinin olası provokatif hareketlerine karşı Çin donanmasına verilen yanıt gibi karşılık verileceği konusunda uyardı.

ABD Donanma Komutanı John Richardson, ocak ayında görüştüğü Çinli mevkidaşı Koramiral Shen Jinlong'a, Washington'ın sahil güvenlik birimleri, deniz militanları ya da Çin ordusu ile çalışan balıkçı teknelerine Çin Donanması'na gösterilen muameleden farklı davranmayacağını söylediğini dile getirdi.

Donanma şefi Washington’un kışkırtıcı davranışları engellemek için askeri angajman kurallarını hayata geçireceğini bildirdi. Financial Times'a konuşan Amiral Richardson, "ABD donanmasının baskı altına alınamayacağını, herkes için garanti altına alınan haklarımızı, özgürlüklerimizi ve yasal olarak deniz ve hava sahası kullanımımızı korumak için dünya çapında rutin ve yasal operasyonlar yürütmeye devam edeceğimizi çok açık bir şekilde belirttim" ifadelerini kullandı.

Çin yapay adalarda silahlanmayı arttırıyor

Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı sularda hak iddia eden Pekin'in, bölgedeki yapay adalara paramiliter gruplar konuşlandırdığı biliniyor.

Bu arada Çin, Güney Çin Denizi'nde ABD'nin yanı sıra başta Filipinler ve Vietnam olmak üzere Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi’ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına Tayvan da karşı çıkıyor.

Daha önce yaşanan olaylarda Çinli 'balıkçı teknelerinin gemilere çarptığı, lagünlere erişimi engellediği ve diğer ülkelere ait gemileri taciz ettiği kaydedilmişti.

ABD'li kaynaklar, uydu görüntülerinden yola çıkarak Çin'in, askeri amaçlarla kullandığı tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki Paracel Adaları'na yeni bir platform kurduğunu ileri sürüyor. Diğer yandan Çin'in bu bölgede 2015'ten bu yana konuşlanan deniz militanlarını güçlendirdiği ve bu militanları daha sık kullanmaya başladığı belirtiliyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.