ABD'den Esed rejimine: 128 bin tutukluyu serbest bırak

ABD'den Esed rejimine: 128 bin tutukluyu serbest bırak

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Kelly Craft, Esed rejimine ait cezaevlerinde haksız yere tutulan yaklaşık 128 bin mahkumun serbest bırakılması çağrısında bulundu.

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft, Esed rejimine ait cezaevlerinde haksız yere tutulan yaklaşık 128 bin mahkûmun serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Craft, BM Güvenlik Konseyi aylık toplantısında Suriye’deki çatışmalar hakkında açıklamalarda bulunarak, “Yaklaşık 128 bin Suriyeli keyfi bir şekilde gözaltında tutulmaya devam ediyor. Bu kabul edilemez, Esed’in onları serbest bırakması gerekiyor” dedi. Craft ayrıca, uluslararası gözlemcilerin Suriye’deki cezaevlerine girmelerine izin verilmesi gerektiğini ifade etti.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da BM Güvenlik Konseyi aylık toplantısında yaptığı açıklamada, “İdlib’de sivillerin güvenliği gözetilerek teröristlerin ortadan kaldırılmasına devam edilmeli. Suriye’nin Arap ailesine dönüşünü engellemenin değil, teşvik etmenin zamanı geldi” dedi.

İki yıl süren müzakerelerin ardından Güvenlik Konseyi üyeleri, Esed rejimi ve muhalefetten oluşacak Suriye Anayasa Komitesi kurulması haberini memnuniyetle karşıladı.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, söz konusu komitenin kurulmasının hükümet ile muhalefet arasındaki ilk büyük siyasi anlaşmayı temsil ettiğini belirtti. Aynı zamanda mevcut anayasada değişiklik yapmanın parçalanmış bir ülkenin geri kazanılmasına yardımcı olacak yeni bir sosyal anlaşma oluşturulmasına olanak sağlayacağını ifade etti.

Suriye Anayasa Komitesi’ni oluşturan 150 üyenin, 30 Ekim'de Cenevre'de ilk toplantılarını yapması planlanıyor.

wp-005.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.