ABD'den Güney Çin Denizi'nde gövde gösterisi

ABD'den Güney Çin Denizi'nde gövde gösterisi

ABD donanması Güney Çin Denizi'ne iki uçak gemisi göndererek askeri tatbikat yaptı.

Çin askeri birliklerinin uzun yıllardır "egemenlik ihtilafına" konu olan Güney Çin Denizi'nde faaliyet göstermesi sonrası ABD donanması bölgeye iki uçak gemisi göndererek askeri tatbikat yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Pekin yönetimine bölgedeki faaliyetleri nedeniyle tepki gösterdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yapılan açıklamada, Çin donanmasının tatbikat yaptığı bölgeye yakın bir noktaya Amerikan donanmasına ait Nimitz ve USS Ronald Reagan uçak gemilerinin gönderildiği belirtildi. Pentagon, "Söz konusu gemilerimiz Güney Çin Denizi'nde tatbikat yaparak Hint-Pasifik bölgesinin serbest ve açık olmasına destek olmaktadır." ifadelerine yer verdi.

ABD donanmasından tatbikatların bölgenin tam olarak neresinde yapıldığına ilişkin bir ayrıntı paylaşılmadı.

Wall Street Journal gazetesine konuşan Tuğamiral George M. Wikoff, "Amacımız, müttefiklerimiz ve partnerlerimize bölgenin güvenlik ve istikrarını sağladığımıza ilişkin net bir sinyal göndermek" ifadelerini kullandı.

Pompeo: Pekin'in tavrı kışkırtıcı, Çin'in egemenlik iddiaları yasadışı

Çin'in egemenlik hakkı iddia ettiği Güney Çin Denizi'nde tatbikat yapmasına ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da tepki gösterdi.

Pekin yönetiminin tavrının son derece kışkırtıcı olduğunu belirten ve Çin'in egemenlik iddialarını yasadışı olarak tanımlayan Pompeo, tüm ülkelerin Güney Çin Denizi'nde ve başka yerlerde, güçlerinden bağımsız olarak egemenlik haklarını destekleyen özgür ve açık kurallara dayalı bir düzeni desteklemesi gerektiğini belirtti.

Vietnam'dan Çin'e tepki, Filipinler'den uyarı

Vietnam, 1-5 Haziran arasında Çin askeri tatbikatlarının Paracel takım adalarındaki egemenliğini ihlal ettiğini, bölgede barış, istikrar ve işbirliğinin sürdürülmesini zorlaştırdığını açıklamıştı.

Filipinler ise Çin'e, Güney Çin Denizi'ndeki askeri tatbikatları sırasında Filipinler karasularını ihlal etmesi halinde, "en sert tepkiyi vereceği" uyarısında bulunmuştu.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı nasıl ortaya çıktı?

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa Çündao" olarak adlandırılıyor.

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına karar vermişti.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.