ABD'den Irak'a 45 günlük 'İran yaptırımı' ertelemesi

ABD'den Irak'a 45 günlük 'İran yaptırımı' ertelemesi

ABD Irak’a doğalgaz ve elektrik ithali için İran’a karşı yaptırımlar hususunda 45 günlük erteleme verdi.

ABD Irak’a doğalgaz ve elektrik ithali için İran’a karşı yaptırımlar hususunda 45 günlük erteleme verdi.

İran’a karşı yaptırımların yürürlüğe girmesinin üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen ABD yetkilileri Irak devletinin önümüzdeki 45 gün boyunca İran’dan doğalgaz ve enerji mamülleri almaya devam edebileceğini açıkladı.

ABD’nin Irak büyükelçiliği sosyal medya sayfasında Perşembe günü yayınlanan videoda şu ifadeler yer aldı:

“Amerika Birleşik Devletleri, doğalgaz ve elektrik ithal edilmesi için Irak’a yaptırımlar hususunda 45 gün sürecek geçici bir erteleme vermiştir. Bu erteleme, Irak devletine enerji bağımsızlığı noktasında adımlar atılması için zaman tanımaktadır.”

Irak merkez bankası yetkilileri Ağustos ayında yaptıkları açıklamalarda, ülkenin ekonomisinin İran’a çok kadar büyük derecede bağlı olduğunu Bağdat’ın Washington yönetiminden söz konusu yaptırımlardan muaf tutulmalarını isteyebileceğini söylemişti.

Irak’a verilen geçici erteleme ise, ülkenin İran’a ABD doları ile ödeme yapmaması şartına bağlandı.
Obama hükümeti ve beş diğer ülkenin 2015’te İran ile vardığı anlaşma çerçevesinde bir kısmı kaldırılan yaptırımlar 5 Kasım tarihinde tekrar yürürlüğe alındı.

Yaptırımlarla hedef alınanlar arasında 50 İran bankası, nakliyat sektöründe çalışan 200’den fazla şahıs ve gemi ile Tahran’ın ulusal havayolu olan Iran Air ve bünyesindeki 65 uçak da bulunmaktadır.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.