ABD'den İran yaptırımlarına 'Irak'a özel muafiyet'

ABD'den İran yaptırımlarına 'Irak'a özel muafiyet'

ABD İran elektrik ve doğalgazını satın alması konusunda Irak'a geçici muafiyet tanıdığını duyurdu.

İran'a yönelik sertleştirilmiş yaptırımları 5 Kasım'da yürürlüğe sokan ABD, elektrik ve doğal gazda büyük ölçüde İran'a bağlı olan Irak yönetimine özel izin verdiğini duyurdu.

Irak can damarlarından birini oluşturan İran'dan elektrik ithalatını devam ettirip bunun için Tahran'a ödeme yapmaya devam edecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İran'la ilgili meselelerden sorumlu Özel Temsilcisi Brian Hook, Irak'ın elektrik ithalatı için İran'a ödeme yapmaya devam etmesine 'izin veren muafiyet bahşettiklerini' söyleyerek "Bunun Irak'ın güneyindeki elektrik kesintilerinin azaltılmasına yardımcı olmasını bekliyoruz" dedi. Brian Hook "Dost ve ortak ülke Irak'ın istikrarı ve refahına sadığız" diye ekledi.

Irak'ın güneyi, özellikle Basra kenti elektrik kesintisi ve kirli su yüzünden aylardır protestolara sahne olmuştu.

ABD ile güvenlik, yönetim ve siyaset alanlarında güçlü ilişkileri bulunan Irak merkezi hükümeti, diğer yandan ekonomide İran'a bağlı. Geçen yıl İran'dan 6 milyar dolarlık mal ithal eden Irak, enerji eksikliğini de İran'dan gaz ve elektrik alarak karşılıyor. 

"Sıfıra indirmekte kararlıyız"

ABD Dışişleri Bakanlığı İran Özel Temsilcisi, İran'ın petrol ihracatını sıfıra indirmekte kararlı olduklarını söyledi.

Bunu müttefiklere zarar vermeksizin maksimum ekonomik baskı uygulamak suretiyle ölçülü ve aşamalı şekilde yapacaklarını dile getiren Hook, petrol fiyatlarının yükselmesini istemediklerinin altını çizdi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.