ABD'den Kuzey Kore zirvesi sonrası ilk yaptırım

ABD'den Kuzey Kore zirvesi sonrası ilk yaptırım

ABD, Kuzey Kore’yle görüşmelerde ilerleme sağlanamamasının ardından ilk yaptırımı devreye soktu.

ABD'den yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin yaptırımları delmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle iki Çinli taşıma firması yaptırım listesine alındı. ABD Hazine Bakanlığı ayrıca Kuzey Kore’ye rafine edilmiş petrol sevkiyatı yaptığı belirlenen 67 aracın da listesini yayınladı.

Yaptırım listesine alınmasıyla birlikte bu iki şirketin ABD'deki mal varlıklarının dondurulması ve bu şirketlerle ABD ve müttefik ülke şirketlerinin çalışmaması uygulaması devreye girmiş oldu.

Bu yeni yaptırım kararı Başkan Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’un gerçekleştirdiği ikinci zirveden 3 hafta sonra gelmiş oldu. Söz konusu görüşmede de Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda net bir ilerleme sağlanamamış ve taraflar masadan kalkmışlardı. Ancak Trump yine de anlaşma olasılığı bulunduğunu Kim Jong-un’la yeniden görüşebileceğini söylemişti.

İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD'li yetkili konuya ilişkin Reuters Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede son yaptırım kararının her ne kadar Çin Birleşmiş Milletler yaptırım kararlarına uyuyor olsa da arada kaçaklar olduğunu da ortaya koyduğunu söyledi.

Aynı yetkili finans ve taşımacılık şirketlerinin ABD'nin yaptırım kararlarına karşı hareket ederek ciddi bir risk aldıklarına dikkat çekti.

Söz konusu yetkili yaptırım kararlarının amacının Kuzey Kore’ye yönelik bir mesaj niteliği taşıyıp taşımadığı konusunda yorum yapmazken halen Kuzey Kore’yle diyalog kapısının açık olduğunu hatırlattı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.