Anlaşma sağlanamayan ABD Kuzey Kore zirvesi sonrası çelişkili açıklamalar

Anlaşma sağlanamayan ABD Kuzey Kore zirvesi sonrası çelişkili açıklamalar

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong-ho, yaptırımların kısmen kalkması karşılığında Yongbyon nükleer kompleksinin dağıtılması da içinde olmak üzere ABD’ye gerçekçi öneriler sunulduğunu bildirdi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong-ho, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında Vietnam'da gerçekleştirilen zirveyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Koreli bakanın yaptığı açıklamalar ile Başkan Trump'ın zirveye ilişkin verdiği bilgiler arasında çelişkiler olduğu gözlendi.

Yongbyon nükleer kompleksinin dağıtılmasının dışında ABD’nin bir önlem daha talep ettiğini kaydeden Kuzey Koreli Bakan, ABD yaptırımların kısmen kaldırılmasını kabul etseydi, ülkesinin de içinde plütonyum ve uranyum olmak üzere nükleer materyal üretimini ABD gözetimi altında tamamen sonlandırabileceğini söyledi.

Kuzey Koreli Bakan, Trump’ın açıklamalarının tersine Pyongyang’un, yaptırımların tamamen değil kısmen kaldırılmasını talep ettiğini kaydetti. Bakan, Yongbyon nükleer kompleksinin dağıtılması dışında ülkesinin nükleer denemeleri de sürekli olarak askıya almayı önerdiğini söyledi.

Ri Yong-ho, iki ülkenin karşılıklı olarak güven artırıcı adımları atmış olması halinde, ülkesinin nükleer silahlardan arınma konusunda harekete geçmede daha istekli davranabileceğini kaydetti.

'Görüşmeler devam edecek'

Müzakerelerin, Kuzey Kore'nin ABD'den yaptırımları kaldırmasını şart koşması üzerine tıkandığı bildirilmişti. Müzakerelerin beklenenden kısa kesildiğini kaydeden Trump, "Kuzey Kore yaptırımların kaldırılmasını istedi biz bunu kabul edemezdik." diye konuşmuştu.

Trump, daha sonra yaptığı bir açıklamada ise Güney Kore ve Japonya'ya, ABD'in Kuzey Kore ile görüşmeleri devam edeceği mesajını verdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Donald Trump'ın, zirvenin ardından Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile görüştüğünü söyledi.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.