ABD'den Litvanya’ya asker sevkiyatı

ABD'den Litvanya’ya asker sevkiyatı

ABD Litvanya'ya bir tabur asker ve çok sayıda tank konuşlandırdı.

ABD, dün, 6 ayın ardından ilk defa Litvanya'ya bir tabur asker ve çok sayıda tank konuşlandırdı.

Rusya'nın komşusu olan Baltık Devletleri, Avrupa Birliği (AB) ve NATO ülkeleri bu adımla Moskova'yı caydırmayı hedefliyor. Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre çok sayıda Abrams tankı ve Bradley zırhlı aracı, Pabrade’ki ordu eğitim bölgesine ulaştı.

Litvanya Savunma Bakanı Raimundas Karoblis, yaklaşık 500 ABD askerinin kış boyunca görevine devam edeceğini söyledi. ABD’nin NATO’nun doğu kanadındaki askeri varlığının ‘artık tabu olmaktan çıktığının’ kanıtlandığını ifade etti. Karoblis, AFP'ye verdiği demeçte "Bu her şeyden önce Litvanya için komşu NATO ülkelerinin müttefik olduğuna dair bir mesajdır. Rusya’ya ABD’nin var olduğu yönünde bir uyarı ve caydırıcı ek bir önlemdir” dedi.

ABD'nin Avrupa'daki Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ben Hodges, Washington’ın ‘Kürt müttefiklerini’ terk ederek birliklerini Suriye'den çekmesinin ardından ülkesinin güçlerinin konuşlandırılmasının ‘ABD’nin NATO’nun doğu cephesindeki caydırıcılığını sürdürme konusundaki kararlılığının bir kanıtı olduğunu söyledi.

Hodges, "Suriye'den çekilmenin bir hata olduğunu düşünmeme rağmen ABD'nin NATO'ya olan bağlılığı Rusya dahil hiç kimseyi şaşırtmamalıdır" ifadesini kullandı.

NATO, iki yıl önce Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi olan 2,8 milyon nüfuslu Litvanya'da Almanya liderliğinde çok uluslu bir tabur konuşlandırmıştı. NATO, Moskova’nın 2014 yılında Ukrayna'ya bağlı Kırım’ı işgal etmesinin ardından olası Rus girişimlerini engellemek için Polonya, Estonya ve Letonya’da da benzer taburlar konuşlandırmıştı.

Sovyetler Birliği, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından, 40 yıldan fazla bir süre boyunca tüm bölgeye hükmetmişti.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.