ABD'den Suriye'nin güneyinde geniş çaplı askeri tatbikat

ABD'den Suriye'nin güneyinde geniş çaplı askeri tatbikat

ABD güçleri bölgede eğittikleri muhaliflerle Suriye'nin güneyinde geniş ölçekli bir askeri tatbikat düzenledi.

ABD deniz piyadeleri, Suriyenin güneyinde muhaliflerle geniş çaplı tatbikatlar icra etti

Perşembe günü yaptığı açıklamalarda Suriyeli muhalif bir komutan, ABD peniz piyadeleriyle beraber ülkenin güneyinde gerçekleştirilen tatbikatların Rusya ve İran’a sert bir mesaj mahiyetinde olduğunu, Amerikalıların ve muhaliflerin varlıklarının tehdit edilmesi halinde savaşacaklarını söyledi.

Pentagon destekli "Magavir al Sevra" grubu lideri Muhanad al Talaa Reuters’a konuştu. ABD’nin Tenef’deki askeri üssünde 8 gündür devam eden ve bu hafta sona eren tatbikatlarda ilk defa gerçek mühimmat kullanılan hava ve kara operasyonları yüzlerce ABD askeri ve muhalif savaşçıların katılımıyla gerçekleştirildi.

Ürdün ve Irak sınırına yakın Tenef bölgesinde telefon ile gerçekleştirilen görüşmede muhalif komutan: “Bu tatbikatların önemi oldukça fazla, bu sayede bölgedeki savunmamız daha sağlam hale geldi ve savaş kabiliyeti artırılırken, yerel halkın da morali yükseldi” ifadelerini kullandı.

Bir ABD ordu sözcüsü tatbikatların bir güç gösterisi olduğunu, Pentagon’un “çatışmasızlık” kanalları üzerinden Moskova’ya “yanlış anlaşılmaların ve tansiyon yükseltici hareketlerin” olmaması için uyarıda bulunduğunu söyledi.

Reuters’ın tatbikatlarla alakalı sorularına bir e-mail  ile cevap veren ABD'li Binbaşı Sean Ryan: “Tatbikatlar savaş kabiliyetlerimizi sağlamlaştırmak ve faaliyet alanlarımız içerisinde herhangi bir tehdit ile karşılaşılması durumunda mukabele etmeye hazır olmak için yapılmıştır” dedi.

y1.jpg

ABD askerleri ve muhalifler tarafından yapılan ortak askeri tatbikattan

Rusya ve Suriye rejimi geçmişte birçok defa Washington’dan, etrafındaki 55 kilometre çapındaki çatışmasızlık bölgesi ilan edilen Tenef üssündeki askerlerini geri çekmesini talep etmişti.

Söz konusu “çatışmasızlık alanı” bölgedeki Rukban kampında yaşayan 50.000 sivil için bir sığınak olmuş durumda. Rusya Savunma Bakanı, Ağustos ayındaki bir açıklamasında ABD’yi IŞİD savaşçılarını bu bölgede saklamakla suçlamıştı.

Muhalif komutan: Burada olmaya devam edeceğiz

Muhalif komutan; “Ruslar ve İranlılar istese de istemese de biz burda duracağız” diye ekledi.

Tenef üssü, Suriye Irak sınırını IŞİD’in kontrol ettiği dönemde bu bölgedeki operasyonlarda kullanılmak üzere, etrafı çöl ile çevrili bir alanda inşa edilmişti.

IŞİD bölgeden çıkarıldıktan sonra, ABD öncülüğündeki koalisyona bağlı uçaklar, bölgeye yakın noktalarda, “nefsi müdafaa” gerekçesiyle birkaç defa İran destekli Şii milisleri hedef almıştı.

Üssün bulunduğu bölge daha önce İran menşeili silahların Suriye’ye sokulmasında sıkça kullanılan stratejik Bağdat-Şam karayolunu da içine alıyor.

Bu sebeple üssün İran’ın Ortadoğu'da yayılmasını yavaşlattığı ifade ediliyor.

Muhaliflere göre ABD ordusunun Tenef’in kapasitesini artırmak üzere belirlediği yeni politika büyük bir değişim olarak nitelendiriliyor.

Muhalif Komutan Talaa: “Amerikalıların İranlılara karşı olan pozisyonu tamamen değişti. Şimdiye kadar çizilen çizgilere yaklaşmamaları Amerika için yeterliydi. Tahran’ın Suriye’deki askeri varlığını ısrarla devam ettirmesi ve sonlandırmayı reddetmesi Amerika’nın bir tepki vermesine yol açabilir. Eğer Tahran Amerikalıların taleplerini yerine getirmezse büyük bir ihtimalle bölgedeki kuvvetleri hedef alınacak. İranlılar eninde sonunda Suriye’den gidecek. Bunun hızlı ve kesin bir şekilde gerçekleşmesi gerek” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: Mepa News, Reuters

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.