ABD'den Türkiye'ye S-400 tepkisi: "Endişe verici"

ABD'den Türkiye'ye S-400 tepkisi: "Endişe verici"

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’nin Rus S-400 savunma sistemini kullanmaya yönelik eylemlerinin “endişe verici” olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’nin Rus S-400 savunma sistemini kullanmaya yönelik eylemlerinin “endişe verici” olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise konu ile ilgili olarak ABD’nin endişelerinin giderilebileceği mesajını verdi.

Washington'da düzenlediği basın toplantısında konu ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pompeo, ABD’nin Türkiye’ye, Rus S-400 savunma sistemlerinin operasyonel hale getirilmesinden tamamen kaçınmasını açık bir şekilde dile getirdiğini söyledi.

Pompeo, Türkiye ve ABD’nin bu sorunu gidermek için görüşmelerini sürdürdüğünü söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin S-400 savunma sistemlerini denemek için F-16 uçaklarını Ankara’da uçurmasıyla ilgili bir soru üzerine, “Evet endişe verici. Biz umutluyuz, Türklerle görüşüyoruz, bir çözüm bulmaya çalışıyoruz.” dedi.

Kalın: Endişeler giderilebilir

Bu arada Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, konu ile ilgili olarak ABD’nin endişelerinin giderilebileceği mesajını verdi.

Kalın, Körber Vakfı tarafından düzenlenen Berlin Dış Politika Forumu kapsamında düzenlenen bir oturumda kendisine yönelik bir soruya verdiği yanıtta, “Rusya’dan S-400 alım kararının bir gecede alınmadığını belirterek, "Teknik detaylar çalışılmaya devam ediyor. S-400’ler NATO güvenlik sistemine ya da hava savunma sistemine entegre edilmeyecek. Kendi başına müstakil bir savunma sistemi olarak kalacak. Bu konudaki endişeler giderilebilir." dedi.

Çavuşoğlu: S-400'leri kurmayacağımız ya da kullanmayacağımız konusunda hiç kimseye bir taahhütümüz yok

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "S-400'leri kurmayacağımız ya da kullanmayacağımız konusunda hiç kimseye bir taahhütümüz yok. Hava savunma sistemine ihtiyacımız olduğu için aldık." dedi.

Çavuşoğlu, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Meclis'te gazetecilerin sorularını cevapladı.

Ankara'da S-400'lerin testlerinin yapıldığı hatırlatılarak, konuya ilişkin ABD'den gelen açıklamalarla ilgili değerlendirmesi sorulan Çavuşoğlu, "S-400'leri kurmayacağımız ya da kullanmayacağımız konusunda hiç kimseye bir taahhütümüz yok. Hava savunma sistemine ihtiyacımız olduğu için aldık." diye konuştu.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.