ABD'den Türkiye'ye S-400 yaptırımı

ABD'den Türkiye'ye S-400 yaptırımı

ABD Türkiye'ye Rusya'dan S-400 satın alımı nedeniyle uygulayacağı yaptırımları açıkladı.

ABD Türkiye'ye Rusya'dan S-400 satın alımı nedeniyle uygulayacağı yaptırımları açıkladı.

Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında uygulanacak yaptırımlar paralelinde Savunma Sanayii Başkanlığı ve kurumun yetkilileri yaptırım listesine alındı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin Rus devletine bağlı askeri ihracat firması Rosoboronexport ile anlaşma yaparak S-400 satın alması CAATSA kapsamında “önemli bir işlem” olarak değerlendirildi.

Pompeo Türkiye'yi daha önce S-400 alımının ABD’nin askeri teknolojisini ve personelini tehlikeye atacağı, Rus savunma sanayisine kaynak sağlayacağı ve Rusya’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve savunma sanayisine erişimini sağlayacağı konusunda uyardıklarının altını çizdi.

Amerika'nın Sesi tarafından aktarılan habere göre, Pompeo, Türkiye’ye S-400 sorununun ABD ile iş birliği içinde acilen çözülmesi çağrısı yaptı. Açıklamada, Türkiye'nin ABD için kıymetli bir müttefik ve önemli bir bölgesel güvenlik ortağı olduğu vurgulandı.

Uygulanacak yaptırımlar olarak açıklanan beş madde ise şöyle:

- Savunma Sanayii Başkanlığı’na mal ve teknoloji transferi için ihracat lisansı verilmesi yasağı

- Savunma Sanayii Başkanlığı’na 12 aylık bir süre içinde miktarı 10 milyon doları geçecek şekilde ABD mali kurumları tarafından kredi verilmesi yasağı,

- Savunma Sanayii Başkanlığı’na ihracat konusunda ABD İhracat-İthalat Bankası desteğinin yasaklanması

- ABD'nin Savunma Sanayii Başkanlığı’na yarar sağlayacak kredilere karşı çıkma zorunluluğu

- Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, başkan yardımcısı Faruk Yiğit, SSB Hava Savunma ve Uzay Departmanı Başkanı Serhat Gençoğlu ve SSB Bölgesel Hava Savunma Sistemleri Direktörlüğü Program Müdürü Mustafa Alper Deniz’e vize yasağı getirilmesi

Ayrıca, yaptırım kapsamına alınan yetkililerin ABD’deki mal varlıklarının da dondurulması öngörülüyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.