AB'den Brexit'in ertelenmesine şartlı evet

AB'den Brexit'in ertelenmesine şartlı evet

Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, bu ay sona erecek olan Brexit anlaşmasının uzatılmasının ancak müzakerelere olumlu etkide bulunması durumunda anlam ifade edeceğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, 29 Mart'ta sona erecek İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması (Brexit) anlaşmasıyla ile ilgili ek süre verilmesinin müzakerelerde ancak olumlu yönde netice alınacağına dair inancı arttırması durumunda anlam ifade edeceğini söyledi.

Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılması anlaşması sürecinin üzerinden 2 yıl geçtiğini hatırlatan Barnier, Londra'nın artık belirsizliği sona erdirmesi ve ileriye dönük kararsızlığı ortadan kaldırması için zamanın geldiğini dile getirdi.

Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Fransız Başmüzakereci, "Verilecek ek süre ayrılık anlaşmasının onaylanması şansını arttıracak mı? Amacı ve sonucu ne olur? Olası bir uzatmanın sonucunda bugün olduğumuz durumda olmayacağımıza dair emin olabiliriz?" sorularını yöneltti.

AB liderleri 21-22 Mart'ta Brüksel'de bir araya gelecek. Liderlerin, İngiltere'nin talep etmesi durumunda Brexit'i erteleme seçeneğini görüşmesi bekleniyor.

Londra'nın bu yöndeki bir talebi olmasıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Michel Barnier, "Eğer Theresa May, perşembe günkü Avrupa Konseyi toplantısı öncesi bir uzatma talebinde bulunursa bunun sebebine ve ne işe yarayacağına 27 lider karar verecek. AB liderlerinin bilinçli bir karar verebilmesi için İngiltere'nin somut planına ihtiyaçları olacak." ifadelerini kullandı.

AB'den ayrılma sürecini resmi olarak yaklaşık 2 yıl önce başlatan İngiltere'nin, 29 Mart'ta birlikten ayrılması öngörülüyor. 

Ancak İngiltere'nin, bu hafta yapılacak AB Zirvesi'nde, Brexit tarihini erteleme talebinde bulunması bekleniyor.

Brexit anlaşmasının 3. kez oylanmasına parlamento engeli

Bu arada İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nın Başkanı John Bercow, hükümetin Avrupa Birliği ile vardığı Brexit anlaşmasının aynı şekliyle bir kez daha oylanamayacağını söyledi.

İngiliz parlamento teamüllerine göre milletvekillerinin reddettiği bir önerge veya yasa tasarısının, aynı şekliyle aynı dönem içinde bir kez daha oylanamayacağını vurgulayan Bercow, anlaşmanın ikinci kez oylanmasına izin verme gerekçesinin anlaşma metnine eklenen yeni belgeler olduğunu bildirdi.

Bunun konuyla ilgili ''son sözü'' olmadığını ifade eden Bercow, hükümetin anlaşmada önemli bir değişikliğe gitmesi halinde oylamaya izin verebileceği sinyalini verdi.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.