AB'den İran'a 'balistik füze' uyarısı

AB'den İran'a 'balistik füze' uyarısı

Avrupa Birliği (AB), İran'ın balistik füze denemelerinden ciddi endişe duyduklarını ve söz konusu faaliyetlerin sonlandırılması gerektiğini açıkladı.

Avrupa Birliği, İran'ın balistik füze denemelerinin AB Konseyi'ni "ciddi şekilde endişelendirdiğini" belirterek Tahran'ı söz konusu faaliyetleri sonlandırmaya davet etti.

İran konusunda nadiren ortak açıklama yayımlayan AB, "füzelerinin menzilini ve hassasiyetini artırmaya yönelik çabalarını sürdüren ve denemelerini sıklaştıran" Tahran'ın bu faaliyetlerinin "bölgeyi daha da istikrarsızlaştırıp güvensizliği artırdığını" belirtti.

AB, İran'ı özellikle nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip füzelerle ilgili çalışmalardan kaçınmaya çağırdı.

Nükleer anlaşma konusunda güvence

ABD, İran ile imzalanan tarihi anlaşmadan Mayıs 2018'de çekilmişti. Avrupa Birliği bugünkü açıklamasında, mutabakata bağlılığını yineledi ve İran'ın anlaşmadan doğan yükümlülüklerini yerine getirmiş olmasından duyduğu memnuniyeti belirtti.

Tahran ile imzalanan anlaşmanın yürürlükte kalmasını amaçlayan Avrupa Birliği; Almanya, Fransa ve İngiltere'nin geçen hafta şirketlerin Amerikan yaptırımlarına takılmadan İran ile dolar dışı ticaret yapabilmesine imkân tanıyan yeni bir mekanizma kurmasını da önemli bir gelişme olarak tanımladı.

Suriye eleştirisi

AB, İran'ın Suriye'deki askeri güçlerinin bölgede gerilimi artırması nedeniyle duyduğu "ciddi endişeyi" de dile getirdi. Açıklamada, İran'ın "Suriye ve Lübnan gibi ülkelerde devlet dışı aktörlere askeri, mali ve siyasi destek sağlaması" eleştirildi.

AB ayrıca İran dâhil tüm tarafları Yemen'deki çatışmaları sonlandırmaya yönelik adımlar atmaya davet etti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.