AB İran ile ticareti kolaylaştırmak için ödeme sistemini kurdu

AB İran ile ticareti kolaylaştırmak için ödeme sistemini kurdu

Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık, ABD yaptırımlarının ardından İran ile ticareti kolaylaştırmak üzere INSTEX (Ticari Mübadeleyi Destekleme Enstrümanı) isimli ‘Avrupa ödeme sistemini’ resmi olarak kurdu.

INSTEX (Ticari Mübadeleyi Destekleme Enstrümanı) ödeme sistemi ile AB, İran’ın yiyecek ve ilaç ithal edebilmesi bakımından da ‘hayati’ öneme sahip. Söz konusu ödeme sistemi sayesinde AB, ABD Doları kullanmadan İran ile direkt ticaret yapabilecek.

Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu kapsamında New York'ta bir araya gelen İran nükleer anlaşmasının imzacı tarafları, ABD'nin tek taraflı çekilme kararına rağmen anlaşmayı ayakta tutmak için kararlılıklarını ifade etmişti.

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, New York'taki konuşmasında, Birlik ülkelerinin İran ile yapılacak meşru ticari işlemlerini kolaylaştıracak, yasal bir varlık oluşturacaklarını ve bunun da Avrupalı şirketlerin AB hukukuna göre, İran ile ticareti sürdürmesine olanak sağlayacağını söylemişti. Mogherini ayrıca, bunun dünyadaki diğer ortaklara da açık olacağını vurgulamıştı.

Önceki aylarda AB, üye ülkeler ve dışarıdan katılacak ortaklarla, İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilen ABD’nin yaptırımlarından kurtulmak için petrol şirketlerine ve iş adamlarına Tahran ile ticaret yapmalarına olanak sağlayacak bir ödeme sistemi kurulacağını açıklamıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.