IMF: İran'da enflasyon yüzde 40'ları bulabilir

IMF: İran'da enflasyon yüzde 40'ları bulabilir

Uluslararası Para Fonu ABD'nin yaptırımları sebebiyle İran ekonomisinde enflasyonun yüzde 40'ları bulacağını öngördü.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Orta Doğu ve Orta Asya Ülkeleri Bölümü Direktörü Jihad Azur İran ekonomisinin, ABD'nin yaptırımları sebebiyle geçen yılın ardından bu sene de daralma yaşayacağını, enflasyonun da yüzde 40'ları bulacağını öngördüklerini söyledi.

İran'ın para birimi Riyal, geçen yıl yüzde 60'tan fazla değer kaybetmişti. Para biriminde yaşanan değer kaybı dış ticareti zora sokmuş ve enflasyonu yükseltmişti.

Geçen yıl iki yaptırım paketi açıklanmıştı

7 Ağustos 2018'de açıklanan ilk yaptırım listesinde İran hükümetinin ABD doları satın alması, altın ve değerli madenlerle ticaret yapması yasaklandı. Ülkenin kömür, çelik, alüminyum ticareti ve otomotiv sektörü de listede yer aldı.

İran'ın yolcu uçakları ve uçak parçası ithalatı engelleniyor. İran'ın para birimi üzerinden ülke dışında yapacağı işlemlere kısıtlamalar getiriliyor. İran'da yapılan el yapımı halı ve gıda ürünlerinin ihracatı yasaklanıyor.

5 Kasım'da uygulamaya başlanan ikinci yaptırım paketinin büyük bölümünü ülkenin önemli gelir kaynağı petrol ticareti oluşturuyor. Hedefteki şirketler ve sektörler ise "İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC), İran Petrol Ticaret Şirketi ve Ulusal Tanker Şirketi, İran liman işleticileri, İran İslam Cumhuriyeti Gemicilik Şirketi (IRISL), İran Merkez Bankası ve bazı İranlı mali kuruluşlarla olan işlemler, aracılık ve sigorta şirketleri ve İran enerji sektöründeki kuruluşlar.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.