Hollanda AB'nin İran ile ticaret için kurduğu INSTEX sistemine katıldı

Hollanda AB'nin İran ile ticaret için kurduğu INSTEX sistemine katıldı

Hollanda hükümeti İran ile Avrupa Birliği arasında kurulan Özel Mali Mekanizması'na katılacağını açıkladı.

Hollanda hükümeti Özel Mali Mekanizması'na (INSTEX) sermaye yatırma amacıyla bu mekanizmaya katılacağını açıkladı.

Hollanda hükümeti Avrupa Birliği’nin (AB) Trump yönetiminin İran yaptırımları karşısında neler yaptığına dair gönderdiği mektupta, INSTEX’e desteğini belirterek, bu mekanizmaya yatırım yaparak katılacağını duyurdu.

INSTEX nedir?

Avrupa Birliği, ABD yaptırımlarına rağmen İran ile ticari ilişkilerini geliştirme konusunda kararlı. Almanya, Fransa ve İngiltere, ABD'nin yaptırımlarını bertaraf ederek İran ile ticaret yapmak amacıyla ortaklaşa "INSTEX" adlı bir ödeme mekanizması kurdu. Böylece AB, ABD Doları kullanmadan İran ile doğrudan ticaret yapabilecek. Aylar süren çalışmaların ardından kurulan INSTEX sisteminin tam anlamıyla işlemesi için birkaç ay daha gerekecek. Teknik konuların yanı sıra INSTEX'in bütçesi ve kuralları belirlenecek.

INSTEX kurumu Fransa'da tescil edildi ve bir Alman bankacı Per Fischer tarafından yönetilecek. Şirkete ortak olan Almanya, Fransa ve İngiltere gelecekte diğer Avrupa Birliği ülkelerinin de bu projeye katılmasını ümit ediyor.

İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşma ile İran'ın nükleer programını sınırlandırması karşılığında bu ülkeye yönelik uluslararası yaptırımlar kaldırılmıştı. Fakat ABD Başkanı Donald Trump anlaşmadan çekildiklerini açıklamış, Avrupa Birliği ise ilişkileri sürdürmeyi tercih etmişti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.