ABD'den Avrupa'ya: İran ile yapılan anlaşmadan çekilin

ABD'den Avrupa'ya: İran ile yapılan anlaşmadan çekilin

ABD Başkan Yardımcısı Pence, ülkesinin Avrupalı müttefiklerine İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmeleri için çağrıda bulundu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ülkesinin Avrupalı müttefiklerine İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmeleri için çağrıda bulundu.

ABD tarafından Polonya’nın başkenti Varşova’da Ortadoğu ile ilgili düzenlenen konferansta konuşan Pence, AB ülkelerine İran ile yapılan anlaşmadan çıkmadıkları için sert eleştirilerde bulundu.

Pence, “Ne yazık ki, bizim Avrupalı bazı ortaklarımız, yeteri kadar işbirliği içinde değil. Onlar, bizim yaptırımlarımızı engellemeye yönelik mekanizmaya bile öncülük ettiler.” dedi.

AB'ye sert suçlama

AB’nin İran ile ilişkileri kolaylaştırmaya yönelik projesinin, ABD’nin İran rejimine yönelik uyguladığı yaptırımları bozmaya yönelik bir girişim olarak niteleyen Pence, “Bu düşüncesiz adım, sadece İran’ı güçlendirecek, AB bu sayede Avrupa ve ABD’nin arasının daha faza açılmasına yol açacak.” ifadesini kullandı.

ABD’yi kızdıran ödeme sistemi

Almanya, Fransa ve İngiltere, ABD yaptırımlarının ardından İran ile ticareti kolaylaştırmak üzere geçen ay ‘Avrupa ödeme sistemini’ kurmuştu.

Avrupa ödeme sisteminin adı ise, INSTEX yani Ticari Mübadeleyi Destekleme Enstrümanı olarak duyurulmuştu.

INSTEX ödeme sistemi ile AB, İran’ın yiyecek ve ilaç ithal edebilmesi bakımından da ‘hayati’ öneme sahip. Söz konusu ödeme sistemi sayesinde AB, ABD Doları kullanmadan İran ile direkt ticaret yapabilecek.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.