AB'den May'e Brexit desteği: Milletvekillerine mektup gönderildi

AB'den May'e Brexit desteği: Milletvekillerine mektup gönderildi

Brexit oylamasına saatler kala Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ve AB Konseyi Başkanı Tusk'ın imzasını taşıyan ve Brexit anlaşmasının adil olduğuna vurgu yapan mektuplar İngiliz milletvekillerine gönderildi.

İngiltere'de yapılacak kritik Brexit oylamasına saatler kala Avrupa Birliği yetkilileri Başbakan Theresa May'e destek mektubu gönderdi.

İrlanda sınır meselesinin Brexit anlaşmasının tamamını baltalamasından endişe ediliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk'un imzasını taşıyan mektup İngiliz milletvekillerine Brexit anlaşmasına yönelik güvence vermeye çalışıyor. Tarihi Brexit anlaşması mecliste Salı günü oylamaya sunulacak.

Mektupta Brexit anlaşmasının adil ve dengeli olduğuna vurgu yapılıyor. Böylece İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden düzgün bir şekilde çekilebileceğini, olumsuz sonuçların ise sınırlandırılacağı ifade ediliyor.

İrlanda meselesi korkutuyor

Avrupalı yetkililer özellikle İrlanda adasında fiziki sınır oluşmasını engellemeyi güvence altına alan ve hiçbir kesimi memnun etmeyen Brexit Anlaşması'nın "Backstop" (tedbir maddesi) ile ilgili ek garantiler sağlıyor. İngiliz milletvekillerinin İrlanda sınır meselesi nedeniyle Brexit Anlaşması'na onay vermemesi ihtimali endişeye neden oluyor.

Avrupa Birliği Konseyi İrlanda sorunu konusunda backstop seçeneğinin geçiçi olacağını ifade ediyor. Avrupalı yetkililer en geç 31 Aralık 2020 tarihine kadar alternatif çözümlerin bulunacağını belirtiyor.

Mektupta backstop'un bir tercih meselesi olmadığını, yürürlüğe girmesinin engellenmeye çalışılacağı belirtiliyor. Backstop'un yürürlüğe girmesi halinde ise kısa süreli olması için bu yönde adım atılacağı ifade ediliyor. Backstop yani 'Tedbir maddesi' kapsamında İngiltere'nin bütünü, belirsiz bir süre için AB ile Gümrük Birliği içinde kalacak. Londra'nın tek yanlı olarak çekilemeyeceği bu düzenleme gereği ülkenin bazı AB kurallarına da tabi olmayı sürdürmesi gerekiyor. AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere'nin parçası olan Kuzey İrlanda arasında sınır kontrollerinin yeniden devreye girmesinin 1998'te imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması'nı baltalamasından endişe ediliyor.

Avrupalı yetkililer bu çözümün yıllar süren şiddet olaylarının sonlandırılmasını sağlayan Hayırlı Cuma Anlaşması'na zarar vermeyeceğini söylüyor.

"Brexit anlaşması yeniden müzakere edilmeyecek"

Avrupa Birliği yetkilileri Brexit anlaşması konusunda yeniden masaya oturulmayacağını da açık ve net bir şekilde belirtti. Avrupalı yetkililer İrlanda sınırı ile ilgili müzakere edilen çözümün yeniden tartışmaya açılamayacağını da belirtiyor.

İngiltere, 29 Mart 2019'da Avrupa Birliği'nden resmen ayrılacak.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.