AB'den yeni 'kimyasal kullanım yaptırımı' mekanizması

AB'den yeni 'kimyasal kullanım yaptırımı' mekanizması

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Lüksemburg toplantısında kimyasal silah iddialarıyla ilgili yeni yaptırım mekanizması kabul edildi.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Lüksemburg toplantısında, İngiltere'nin Salisbury kentindeki Skripal vakası üzerinden kimyasal silah iddialarıyla ilgili yeni yaptırım mekanizması kabul edildi.

AB'nin çerçevesi çizilen yeni mekanizması, kimyasal silah geliştirilmesi ve kullanılmasına karıştığı belirlenen her bir kişiye nerede bulunduğuna ve hangi ülkenin vatandaşı olduğuna bakılmaksızın yaptırım uygulamayı amaçlıyor.

AB dışişleri bakanlarının Lüksemburg toplantısında kararlaştırılan mekanizma uyarınca hedef alınan bireyler ve örgütlerin AB içindeki mal varlıklarının dondurulması ve AB üyesi 28 ülkeye seyahatlerinin yasaklanması öngörülüyor.

"Bağlantılı olan kişilere de önlem uygulanacak"

AB Konseyi'nin açıklamasında "Kısıtlayıcı önlemler, kimyasal silah geliştirilmesi ve kullanılmasından doğrudan sorumlu olan kişi ve kurumlar kadar mali, teknik ve materyal destek sağlayan, yardım eden, teşvik eden ve/ya bağlantılı olanları da hedef alacak" denildi

AB Konseyi'nin 28 Haziran 2018 tarihli kararının uzantısı olan bu mekanizma üzerinden henüz kimseye yaptırım uygulanmıyor, ama toplantıda ilerde ilintili kararların alınması konuşuldu.

AB mekanizması, BM'ye bağlı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (KSYÖ/OPCW) Skripal vakası ve Suriye'deki kimyasal iddialarıyla ilgili toplantısının ardından geldi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.