ABD'li asker 'savaş suçlarını' sızdırdı: Onları kızdıracağımı biliyorum

ABD'li asker 'savaş suçlarını' sızdırdı: Onları kızdıracağımı biliyorum

Kayıtlarda bir Afgan sivilin öldürüldüğü ve askerlerin uyuşturucu kullandığı anların görüntüsü yer alıyor.

ABD askeri önünde durduğu bir Afgan sivilin cansız bedenine bakarak "Hey ahbap, bugün nasıl gidiyor? S*** bir haldesin" diyor.

6. Denizci Alayı'na bağlı 1. Taburla birlikte bir kameraman görüntüleri kaydediyor. Kurşunun adamın göğsüne girmeden önce parçaladığı sağ elini göstermek için zoom yapıyor. 

Bahsedilen görüntüler 2011 yılında Afganistan'ın Kaceki şehrinde çekilmiş. Bölgedeki Taliban güçleri için gözcülük yaptığından şüphe edilen bir Afgan, Amerikan keskin nişancıları tarafından vuruluyor. Ardından devriyedeki ABD askerleri vurulan kişiyi kontrol etmek için yanına gittiklerinde silahsız birisi olduğunu ve bölgede bakkal işlettiğini öğreniyorlar. Adamın Taliban gözcüsü olup olmadığı da belli değil. 

Askerlerden birinin cesedi ortadan kaldırmayı önermesinin ardından ceset kilime sarılıyor. Bir Amerikan askerinin ise "İnsanların bunu görmesi iyi olmaz." dediği duyuluyor.

"Hiç yayınlanmamış görüntüler var"

Devriyenin ardından kameraman Erbaş Jacob Miles Lagoza çektiği görüntüleri dosyalamak için merkeze dönüyor. Bir denizci olarak Lagoze, gazetecilerin sınırsız erişim hakkını savunuyordu. Ancak tarihsel belgeler için görüntü toplayan bir askeriye mensubu olarak, savaş suçlarını açık etmekle suçlandı. Kolombiya Üniversitesi Radyo Sinema Televizyon bölümüne kayıt oluşunun ardından,çektiği görüntü kayıtlarına bakmaya karar verdi.

2013'te askeriye görevini bırakan Lagoze, Task & Purpose'a konuştu "Geri dönüp baktığımda bunlarla ne yapacağımı gerçekten bilmiyordum. Bilgisayarımda garip bir günlük gibi bir sürü berbat şey vardı. Hiç yayınlanmamış ölü sivillerin yaralı askerlerin görüntüleri gibi." 

Belgeselde yer alan görüntülerde ABD askerlerinin uyuşturucu kullandığı görülüyor:

1-038.jpg

Hepsini bir araya getirmek için 2 yılını harcadı ve ortaya "Camera Obscura" çıktı. Bir saat gibi bir uzunlukta olan belgesel açık ve dürüst. Hayatın denizciler ve özellikle 6. alaya bağlı olan 1. tabura neler sunduğunu gösteriyor. İzleyicilere nasıl hissetmeleri veya düşünmeleri gerektiğini belirten herhangi bir öyküleme veya anlatım olmayan parçalardan oluşuyor. Herhangi bir yargılamada bulunmayan belgesel bir çok soruyu akla getiriyor ve bir kaç tane açık cevap sunuyor. 

"Onları kızdıracağımı biliyorum"

Lagoze bu görüntülerin bazı askerleri ve birlikte askeriyede çalıştığı kişileri kızdıracağını bildiğini ancak savaşın gerçekliğini göstermenin bu riske değer olduğunu söylüyor. Risk önemli çünkü ABD Deniz Kuvvetleri görüntülerin suç olan eylemleri gösterdiği sebebiyle belgesel üzerinde soruşturma yürütüyor. Ayrıca kullanılan bazı görüntülerin askeriyeye ait olup olmadığını araştırıyorlar. 

Combat Obscura madalyonun diğer yüzünü açıkça gösteren, Lagoze'un askeri görevliyken her gün çektiği saf görüntülerden oluşuyor.

Belgesel Kecaki'deki Hilmend Nehri etrafında bulunan mezralar ve tarım arazilerinde 7 aylık askeri operasyonlar sürecinde çekilen görüntülerden derlendi. Filmde, birlikte görevli bir başka savaş kameramanı olan Justin Loya'nın klipleri ve taburdaki piyadelerin kask kamera görüntüleri de yer alıyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.