ABD'nin 13 yıl Guantanamo'da tuttuğu eski mahkum Lütfi bin Ali vefat etti

ABD'nin 13 yıl Guantanamo'da tuttuğu eski mahkum Lütfi bin Ali vefat etti

ABD'nin 13 yıl boyunca hiçbir suçlama olmaksızın Guantanamo Cezaevi'nde tuttuğu eski mahkum Lütfi bin Ali hayatını kaybetti.

ABD'nin 13 yıl boyunca hiçbir suçlama olmaksızın Guantanamo Cezaevi'nde tuttuğu eski mahkum Lütfi bin Ali hayatını kaybetti.

Tunus asıllı eski mahkum 13 yılı aşkın süre boyunca Guantanamo'da tutulmasının ardından cezaevinden çıkarılmış ve kendi iradesinin dışında 2014 yılında Kazakistan’a yerleştirilmişti.

Burada ev hapsine benzer bir hayata mahkum edilen Lütfi bin Ali, birkaç yıl sonra Afrika ülkesi olan Moritanya’ya geçmeyi başardı.

Lütfi bin Ali, Kazakistan'da oldukça zorlu bir hayat yaşadı ve Arapça bilen kimse olmadığından büyük sıkıntılar çekti. Bu dönemi "Guantanamo'daki yıllarım gibiydi" şeklinde nitelemişti.

Kazakistan'a yerleştirildikten sonra Lütfi bin Ali ile yapılan bir görüşme. Görüşmede Bin Ali Guantanamo'da maruz kaldığı işkenceleri ve yaşadığı sağlık sorunlarını anlatıyor

2004 yılından bu yana kalp yetmezliği hastalığıyla boğuşan eski mahkum, buna rağmen ciddi bir şekilde tedavi edilmedi. Kalp yetmezliğinin yanı sıra işkence ve kötü muameleye uğrayan Lütfi bin Ali, ülkesine geri dönmeye çalışıyordu. Geri dönmek ve acilen ameliyat olmak üzere yetkililere gönderdiği izin belgeleri, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Tunus hükümetince reddedilmişti. 

Lütfi bin Ali, 7 Mart 2021 gecesi, ülkesine geri dönemeden Moritanya'da vefat etti.

1965 doğumlu Bin Ali, vefat ettiğinde 56 yaşındaydı.

Vefatı üzerinde sevenleri ve Guantanamo mağdurları destek platformaları taziye mesajları paylaştı.

Eski Guantanamo mahkumu Lütfi bin Ali'nin kalp hastalığının yanı sıra böbrek taşı, tüberküloz, depresyon ve yüksek tansiyon gibi birçok rahatsızlığı bulunuyordu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.