ABD'nin Afganistan'dan çekilme planında değişiklik olacak mı?

ABD'nin Afganistan'dan çekilme planında değişiklik olacak mı?

Taliban'ın Afganistan'da ele geçirdiği kent sayısı 5'e yükselirken, ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'dan geri çekilme planını aynı şekilde sürdüreceği bildirildi.

Taliban'ın Afganistan'daki kontrol alanı günden güne genişlerken New York Times gazetesinde yer alan ve adı açıklanmayan üst düzey yetkililere dayandırılan haberde ABD yönetimi, Afganistan'dan geri çekilme planını revize etmeyi düşünmüyor.

Taliban'a yönelik sınırlı hava saldırılarının düzenlendiğini ifade eden ABD'li yetkililer, Afganistan'da kapsamlı saha operasyonlarının söz konusu olmadığını belirtti.

Halen 650 ABD askeri mevcut

Askeri kaynaklar Afganistan'da halen 650 ABD askerinin olduğunu ve geri çekilme sürecinin planlandığı şekilde sürdüğünü kaydediyor.

Taliban 5 vilayet merkezini ele geçirdi

Afganistan'daki ilerleyişine devam eden Taliban ise 5 vilayet merkezini kontrolü altına aldı. Nimruz, Cevzcan, Kunduz, Saripul ve Tahar şehir merkezlerini kontrolüne alan Taliban'ın farklı noktalardaki saldırıları ise sürüyor.

Mezar-ı Şerif ve Samangan'a saldırılar başladı

Taliban sözcüsü tarafından yapılan açıklamadaysa Belh vilayeti merkezi Mezar-ı Şerif ve Samangan vilayeti merkezine yönelik saldırıların başlatıldığı ifade edildi.

Taliban, Afganistan'ın yüzde 80'inden fazlasını kontrol ettiğini öne sürüyor.

Sivilleri hedef alan hava saldırıları

Öte yandan sahadaki Taliban ilerleyişi devam ederken ABD'ye ait B52 bombardıman uçakları ve Kabil yönetimine ait bazı savaş uçakları Taliban'ın kontrol altına aldığı bölgelerde sivil yaşam alanlarına yönelik saldırılar düzenliyor.

Savaş uçakları tarafından hedef alınan Taliban kontrolündeki vilayetlerin pazar yerlerinde yangınların çıktığı, sivillerden hayatını kaybedenler ve yaralananların olduğu aktarılıyor.

Öte andan ABD ve Kabil yönetimine ait savaş uçaklarının saldırılarında okul, hastane ve klinik gibi yerlerin de hedef alındığı bölgeden aktarılan haberler arasında.

Güneydeki Hilmend vilayeti merkezi Leşkergah'ta ABD ve hükümet güçlerince hedef alınan bir okul:

l1-002.jpg

l2.jpg

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.