ABD'nin ardından IMF de Taliban'ın fonlara erişimini kısıtladı

ABD'nin ardından IMF de Taliban'ın fonlara erişimini kısıtladı

ABD'nin ardından Uluslararası Para Fonu (IMF) de Afganistan'da Taliban'ın fonlara erişimini kısıtlama adımı attı.

Afganistan'da kontrolü ele geçiren Taliban'ın ülkenin rezervlerine erişimine yönelik kısıtlama kararları birbirini izliyor.

ABD Hazinesi’nin ardından Uluslararası Para Fonu IMF de Taliban’ın fonlara erişimini kısıtlama kararı aldı. IMF neredeyse 500 milyon dolarlık rezerv varlığı, uluslararası çapta tanınmadığı için Taliban rejimine kapadı.

ABD, Amerikan bankalarındaki hesaplarda tutulan milyarlarca dolarlık Afganistan hükümeti rezervlerini Taliban’ın erişimine karşı dondurmuştu.

IMF verilerine göre Nisan ayı itibarıyla Afgan Merkez Bankası’nın 9,5 milyar dolar rezerv varlığı bulunuyordu.

ABD'nin kararının ardından ABD’li Cumhuriyetçiler ABD Hazine Bakanı Yellen’a 500 milyon dolarlık IMF fonunun da Taliban erişimine karşı dondurulması çağrısını yapmıştı.

"Taliban'ın fonlara erişimi yok"

Eski Afganistan Merkez Bankası (DAB) Başkanı Ecmel Ahmedi, Afgan hükümetinin 9 milyar dolarlık nakit rezervlerinin büyük kısmının ülke dışında tutulduğunu bildirmişti.

Ahmedi, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Afganistan'da ABD'nin çekilmesinin ardından ülkenin büyük bölümünü kontrol altına alan Taliban’ın büyük kısmı ABD'de olan ulusal rezervlere erişemeyeceğini söyledi.

DAB'ın yaklaşık 9 milyar dolarlık varlığı bulunduğunu bildiren Ahmadi, söz konusu paranın fiziksel olarak DAB’ın Afganistan’daki kasasında olmadığını belirtti.

Ahmadi, bu paranın yaklaşık 7 milyar dolarının, tahvil, nakit, altın ve başka yatırım türleri halinde ABD Merkez Bankası’nda (Fed) tutulduğunu bildirerek, geriye kalan kısmın da İsviçre'deki Uluslararası Ödemeler Bankası'nda ve başka uluslararası hesaplarda olduğunu belirtti.

Ahmadi, ülkenin nakit rezervlerinin büyük kısmının ülke dışında olmasından dolayı Taliban'ın DAB’ın varlıklarının en fazla yüzde 0,2'sine erişim sağlayabileceğini vurguladı.

Kaynak: Bloomberg HT

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.