ABD'nin bölgedeki sadık müttefiki Ürdün Suriye'de Rusya ile yakınlaşıyor

ABD'nin bölgedeki sadık müttefiki Ürdün Suriye'de Rusya ile yakınlaşıyor

ABD'nin bölgedeki en yakın müttefiklerinden biri olan Ürdün, Suriye konusunda Rusya ile daha fazla ilişki kurma arayışında.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, perşembe günü Ürdün'e yaptığı ziyarette Kral 2. Abdullah ve Ürdünlü mevkidaşı Eymen es Safadi ile başta Suriye konusu olmak üzere bölgesel meselelerin masaya yatırıldığı görüşmelerde bulundu.

Ekonomik anlamda kötü günler geçiren Ürdün, 1,3 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapmasının yanı sıra son dönemde Suriye sınırlarında devam eden uyuşturucu trafiğinden ve İran destekli milislerin sınır bölgesindeki hareketliliğinden oldukça rahatsız durumda.

Bu bağlamda Ürdün ve Rusya, Suriye meselesi üzerine koordinasyonu artırma kararı aldı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Es Safadi yaptığı bir basın konferansında, Suriye'nin güneyindeki istikrarsızlığın olası tehlikelerinin tesirini yok etmek için koordinasyonun gerektiğine dikkat çekti ve bu durumun Rusya ile yaptıkları kapsamlı görüşmelerin odak noktası olduğunu söyledi.

Öte yandan Lavrov ve Ürdün Kralı 2. Abdullah arasında yapılan görüşmede, Suriye'deki krize siyasi bir çözüm bulma çabaları ele alındı.

Bu kapsamda ikili Suriye'deki krize siyasi çözüm bulma çabalarında, "Esed rejiminin Suriye'deki birliğini ve toprak bütünlüğünün yanı sıra Ürdün'deki Suriyeli sığınmacıların ülkelerine güvenli ve gönüllü bir şekilde geri dönüşlerinin garanti altına alınmasını" vurguladı.

Ürdün, Rusya'yı Suriye güneyinde istikrarı sağlayan bir faktör olarak görüyor ve Rusya'nın bu ülkeden çekilmesi halinde güneyde meydana gelecek boşluğu İran destekli milislerin doldurmasından endişeleniyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.