Putin'in 'şefi' Prigozhin: ABD seçimlerine müdahale ettik ve edeceğiz

Putin'in 'şefi' Prigozhin: ABD seçimlerine müdahale ettik ve edeceğiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'şefi' olarak belirtilen paralı asker şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigozhin, ABD seçimlerine müdahale ettiklerini ileri sürdü.

Rus iş insanı, medya baronu ve özel paralı asker şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeni Prigozhin, ABD seçimlerine müdahale edildiğini öne sürdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en güçlü müttefiklerinden ve etrafındaki ülkenin Ukrayna savaşındaki başarısızlıklarını eleştirebilen nadir insanlardan olan Prigozhin, "(ABD seçimlerine) Müdahil olduk, oluyoruz ve olacağız" dedi.

Sahibi olduğu Concord firmasının Rus sosyal medya platformu VKontakte hesabından yayımladığı açıklamada, "Her zaman yaptığımız gibi, kendi yolumuzda, dikkatlice, kusursuzca, bir cerrah gibi müdahale ediyoruz " sözleri ve "Mevki belirleme operasyonlarımızda, iki böbreği ve ciğeri aynı anda sökeceğiz" ifadesi yer aldı. Ayrıntıya girilmedi.

Reuters'ın aktardığına göre, açıklama bir Rus haber sitesinden gelen yorum isteği üzerine yapıldı.

Prigozhin, Avrupa ülkeleri ve ABD tarafından yaptırım uygulanan isimlerden biri.

2010'lara kadar Rus muhalefetini internette kötülemek ve Kremlin'in pozitif taraflarını göstermek için çalışan, St. Petersburg'taki dezenformasyon birimi "trol fabrikası"nın başında olmakla itham ediliyordu.

İlk olarak Bloomberg 3 Kasım'da, Rusya bağlantılı sosyal medya kullanıcılarının paylaşımlarıyla Rusya'nın ABD ara seçim sürecini etkilemeye çalıştığını haberleştirmişti.

Ardından CNN de Prigozhin'in ismiyle bağlantı kurarak önceki ABD seçimlerinde de Rusya'nın müdahil olduğunu yazdı.

61 yaşındaki Prigozhin'in son açıklaması ABD'de seçim kampanyasının son gününde yapıldı.

Bu seçimler ABD siyaseti ve Joe Biden’ın başkanlığının kalan dönemi üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak.

Prigozhin, Eylül ayında Wagner'in kurucusu olduğunu kabul etti. Bu açıklaması onun Rusya'da siyasi bir role gelebileceği şeklinde yorumlanmıştı.

Suriye ve pek çok Afrika ülkesinde savaşan Wagner askerleri, Rusya'nın Ukrayna'daki en etkili birliklerinden.

Wagner yıllardır Rusya'nın ülke dışındaki faaliyetleriyle ilişkilendiriliyor ancak Kremlin bunu reddediyordu.

Kaynak: BBC Türkçe

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.