ABD'nin Özel Temsilcisi Halilzad: Afganistan'dan 5400 asker çekeceğiz

ABD'nin Özel Temsilcisi Halilzad: Afganistan'dan 5400 asker çekeceğiz

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad bir Afgan Televizyonuna verdiği mülakatta, Taliban'la yürüttükleri barış müzakerelerini değerlendirdi.

"ABD gelecek 135 gün içerisinde Afganistan'dan 5 bin asker çekecek ve ülkedeki 5 askeri üssünü de kapatacak." Bu sözler ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad'a ait.

Halilzad, bir Afgan Televizyonuna verdiği mülakatta, Taliban'la yürüttükleri barış müzakerelerini değerlendirdi.

"Önümüzdeki 4 buçuk ay içerisinde kademeli olarak 5 bin Amerikan askeri çekilecek ve Afganistan'daki 5 askeri üssü kapatacağız" diyen Zalmay Halilzad, söz konusu durumun Taliban ile anlaşma sağlanması ve ABD Başkanı Donald Trump'ın anlaşmayı imzalaması halinde gerçekleşeceğini ifade etti.

Mülakatta, Taliban ile prensipte anlaştıklarını kaydeden Halilzad, bir sonraki aşamanın Afgan hükümeti ile örgütün doğrudan görüşmesi olduğuna dikkati çekti.

Müzakereler aylar aldı, 9 tur görüşme gerçekleşti

ABD ile Taliban arasında aylardır devam eden ve 18 yıllık savaşı sona erdirmeyi amaçlayan barış görüşmelerinin 9'uncu turu dün (1 Eylül) sona ermişti.

Katar'ın başkenti Doha'da yürütülen görüşmelerin ardından tarafların 'barışa çok yakın' oldukları açıklaması geldi.

Washington adına Taliban'la barış müzakerelerini yürüten Afgan asıllı ABD'li diplomat Zalmay Halilzad, pazar günü sona eren görüşmelerin ardından Kabil'e gitti. Halilzad, son 24 saatte iki defa bir araya geldiği Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'ye Taliban'la varılan 'ön anlaşmanın' detaylarını aktardı.

Bu arada Kabil hükümeti, Halilzad'a taslak metni inceleyerek kısa süre içerisinde söz konusu anlaşmaya dair görüşlerini paylaşacaklarını bildirdi.

Kabil: Görüşümüzü kısa zamanda paylaşacağız

Gani - Halilzad görüşmesinin ardından açıklama yapan Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sıddık Sıddiki, "Cumhurbaşkanı Gani, ABD ile Taliban arasındaki anlaşma metnini gördü ve tüm detaylar kendisi ile paylaşıldı. Hükümet anlaşmayı detaylı olarak inceleyecek." ifadesini kullandı.

Afgan Sözcü, "İmzalanan herhangi bir anlaşmanın şiddeti sona erdirmesini ve ateşkese yol aralamasını umuyoruz." dedi.

Ancak Sıddıki, Halilzad'ın taslak anlaşma metnin bir kopyasını Gani'ye verip vermediği yönündeki soruları yanıtsız bıraktı.

Ayrıca Halilzad, hafta boyunca Afgan liderlerle çeşitli görüşmeler yaparak nihai anlaşma öncesi, gelinen süreçle ilgili bilgi verecek.

Anlaşmanın detayları gizli tutuluyor

Taliban temsilcileriyle ABD'li yetkililer çoğunluğu Katar'da olmak üzere şu ana kadar toplam 9 görüşme gerçekleştirdi.

Her ne kadar yapılan açıklamalarda görüşmelerin pozitif yönde seyrettiği belirtilse de taraflar söz konusu anlaşmanın içeriğiyle ilgili net bilgi vermiyor.

Taliban, nihai anlaşmanın ABD'nin bu ülkedeki askerlerini tamamen çekmesi şartı ile mümkün olacağını belirtiyor. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta yaptığı açıklamada, Afganistan'da halen 14 bin Amerikan askerinin bulunduğunu ve Taliban'la bir anlaşmaya varılsa bile askerlerinin tamamını çekmeyeceklerini bildirmişti.

Diğer yandan ABD, Taliban'dan olası barış halinde Afganistan topraklarını ABD ve müttefiklerine karşı kullandırmama sözü vermesi şartını koşuyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.