ABD'nin Somali'de Eş Şebab'a yönelik hava saldırıları artarak devam ediyor

ABD'nin Somali'de Eş Şebab'a yönelik hava saldırıları artarak devam ediyor

ABD Somali'de Eş Şebab'a yönelik hava saldırıları düzenlemeyi sürdürüyor.

ABD, Afrika'da El Kaide aktivitesiyle bilinen en önemli ülkelerin başında gelen Somali'de hava saldırıları düzenlemeyi sürdürüyor.

ABD'nin Somali'de Eş Şebab'a yönelik hava saldırıları 2016 yılından bu yana bir artış grafiği izliyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve geldiği tarihten sonra söz konusu artış belirgin hale geldi.

Ülkede 2007 yılında başlayan hava saldırıları 2015 yılına dek seyrek şekilde devam etti. 2007-2015 yılları arasında toplam 15 hava saldırısı düzenlenirken, yalnızca 2016 yılında gerçekleştirilen saldırıların sayısı 15. 2017 yılında Eş Şebab'a 31, IŞİD'e 4 hava saldırısı düzenlenirken, 2018 yılında toplam 47 hava saldırısı düzenlendi.

Somali 2019 yılına da ABD hava saldırılarıyla başladı. ABD'nin Afrika Komutanlığı (AFRICOM) tarafından yapılan açıklamalara göre, 6 ve 7 Ocak tarihlerinde ikişer saldırı olmak üzere bu yıl toplam 4 hava saldırısı gerçekleştirildi. AFRICOM bu hava saldırılarında 16 Eş Şebab mensubunun öldürüldüğünü öne sürdü.

ABD'li kaynaklara göre ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Somali'deki hava saldırılarını azaltmayı planlıyor. ABD'nin Suriye ve Afganistan'dan çekilme planları gündemdeyken, ABD'nin Somali'de saldırıları azaltacağı iddiaları ABD kamoyunda tartışmalara sebep oluyor. ABD'li askeri kaynaklar Eş Şebab'ın Somali'de halen oldukça geniş alanları kontrol altında tuttuğunu ve saldırıların azalmasının Eş Şebab etkinliğini artıracağı görüşünde.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.