ABD'nin Somali'de Eş Şebab'a yönelik saldırıları devam ediyor

ABD'nin Somali'de Eş Şebab'a yönelik saldırıları devam ediyor

Somali'de ABD tarafından Eş Şebab'a yönelik gerçekleştirilen hava saldırılarının devam ettiği bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Somali’deki Amerikan askerlerinin tamamını 2021 yılı başına kadar geri çekme talimatı vermesinin ardından ABD’nin bu ülkedeki askeri faaliyetlerinin akıbetinin ne olacağı sorusu da gündeme gelmişti.

Trump’ı doğrulayan açıklama Pentagon tarafından yapıldı ve Somali’deki Amerikan askeri varlığının tamamına yakınının ülkeden çekileceği teyit edildi. Ancak bu çekilme sonrasında ABD’nin ülkede Eş Şebab’a yönelik hava saldırılarına hangi boyutta devam edeceği konuşuluyordu.

Bu tartışmaların ortasında ABD’ye ait insansız hava araçları dün Somali’nin güneyinde El Kaide’nin Doğu Afrika yapılanması olan Eş Şebab Hareketi’ne yönelik saldırılar gerçekleştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri Afrika Komutanlığı (AFRICOM) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Somali’nin güneyindeki Orta Cuba (Middle Juba) ilindeki Jilib veya Cilib bölgesi yakınlarında Eş Şebab’a yönelik 2 hava saldırısı düzenlendiği belirtildi.

AFRICOM açıklamasında saldırılarda 8 Eş Şebab mensubunun öldürüldüğünün değerlendirildiği ifade edilirken, saldırılarda sivil can kaybı yaşanmadığı öne sürüldü.

Amerika Birleşik Devletleri Afrika Komutanlığı (AFRICOM) Komutanı Stephen J. Townsend’in açıklamada yer verilen ifadelerinde, Somali’de Eş Şebab’a yönelik baskıya devam edileceği açık bir şekilde ifade edilmiş.

Son dönemde Kenya’daki ABD hedeflerine yönelik Eş Şebab tarafından gerçekleştirilen saldırılarda artış yaşanması üzerine, ABD’nin bu ülkede insansız hava saldırıları düzenlemek için Kenya yönetiminden ‘izin istediği’ aktarılmıştı.

Sonuç olarak, ABD’nin son açıklamasından anlaşılan, bu ülkedeki askeri varlık büyük oranda geri çekilse dahi Eş Şebab’a yönelik insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilen saldırılar devam edecek.

ABD’nin Doğu Afrika’daki insansız hava aracı saldırılarında Cibuti ve Seyşeller’i üs olarak kullandığı biliniyor.


Bu içerik Halid Abdurrahman'ın kişisel blogundan alınmıştır.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.